Кеворк Кеворкян: Самочувствието на един врабец. Провал и на прощаване
Секция: Коментари
17 Януари 2017 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кеворк Кеворкян: Самочувствието на един врабец. Провал и на прощаване

/КРОСС/Сякаш за този човек е измислена фразата „Иска да се рее като орел, а има крила на врабец".

***

Нашият Врабец се провали и в прощалното си интервю. За близо 40 минути нито веднъж не каза и половин дума за Народа, за Българина. Що за напаст е това? И с какво Българинът я е заслужил?
***
Отново стана ясно, че Врабецът живее в измислен свят, в който вижда себе си по един напълно деформиран начин. Самохвалството е най-ярката му черта. Той не пропуска нито един повод, дори най-баналния, за да разпери крилцата си. Например, похвали се, че това било първото интервю от президентската библиотека, която основал - без дори да се сеща, колко читалища и библиотеки са в разруха. Врабецът няма никакви задръжки, когато трябва да представи треската като греда. 
***
Той не искал България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато съдбата й зависи от чужди сили. Хитрува като всяка дребна птица: рее се към Берлинския конгрес, но услужливо мълчи за Ялта, понеже трябва да каже нещо за бакалските сметки на Рузвелт и Чърчил. 
***
Говори като уличник-протестър и не се колебае да интригантства: Попова била част от статуквото, сякаш той е част от Космоса. Обаче самопредложилият се за служебен премиер Герджиков бил самата прелест.
***
Врабецът не си мълчал, когато се извършват безобразия в държавата. Не стана ясно, какво има предвид - като се изключи случаят със съдия Марковска, когато хукна да обслужи една нота от Брюксел. Но и досега свенливо мълчи за ортака си Прокопиев, когото защитаваше като опълченец на Шипка и наричаше добър човек, направо възрожденец и половина.
***
Врабецът не пропусна да даде съвети и на новия президент Радев. Радев, запуши си ушите. 
А Цецка била „Хуманист от най-висока класа" - какво означава това, драги Врабчо?
***
Той изглежда и досега не схваща услугата, която Опекунът Бойко му направи - и му спести позорното поражение срещу Радев. Същият Бойко, който беше казал: „Когото и да бяхме посочили, щеше да бъде избран за президент". А сега, пет години по-късно, стана ясно, че който и да се беше изправил срещу Врабеца на последните избори, щеше да бъде избран.
***
Врабецът бил първият държавен глава, който отказал властта. Опекунът му ще преглътне ли и тази лъжа? Нямало „противопоставяне" между тях - ами министрите на ортака му Прокопиев, подкарани към съда?
***
Врабецът не бил допуснал големи стратегически грешки. Милият Стратег. Бил близък приятел с Обама - тръгвали си заедно. Къде, бре? Врабецът му казвал: „Вие можете да разчитате на мен, знаете, че съм убеден демократ. Готов съм да отида на барикадата!"
Драматично и красиво: Врабец на Барикадата! Интересно, какво ще прави там - може би ще бъде кашавар някакъв, край казана с храната?
***
Врабецът гледал „Напред и нагоре - щял да бъде ментор, преподавател, писател".
Пазете се, Врабецът идва! - като ваш ментор! Пастирът на стадото говеда, сега ще му и менторосва.
***
Питаха Врабеца за служебното правителство - вместо да го питат за служебното му, равнодушно отношение към Народа. И пак, и пак му спестиха най-важният въпрос: „Какво мисли за Народа?" Щеше да отговори, колкото ще ни обърне внимание едно бостанско плашило.
*** 
Докато Врабецът се хвалеше, под него стоеше надписът: „Накъде отиваме?" Това изобщо не стана ясно - а и не може да ни го каже тъкмо един Врабец.
***
Питаха го, какво иска да открие за себе си след 20 години в учебниците. Ето какво искал: „Той държа здраво посоката на демократичното и европейското развитие на България".
Пак нищо за Народеца. 
***
БНТ излъчи един необичаен концерт, озаглавен „На президента с любов - 20 години по-късно". Посветен бе на Петър Стоянов - „Един от най-интелигентните президенти", както го нарекоха.
Хайде, бързо плонж и пред Врабеца, който се имаше за Орел.
***

Коментарът е публикуван на страницата на Кеворк Кеворкян във „Фейсбук".