БСП предлага увеличение на бюджета на Столична община с 38 млн. лева
Секция: ПОЛИТИКА
17 Януари 2017 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП предлага увеличение на бюджета на Столична община с 38 млн. лева

/КРОСС/Общинските съветници от БСП предлагат промени в проекта за сборен бюджет на Столична община за 2017 година, които според тях ще увеличат приходите с допълнителни 38 милиона лева. "Предложенията ни в приходната част са свързани с възможностите за увеличаване на приходите с едно по-добро и ефективно стопанисване и разпореждане с общинската собственост и управление на общинските дружества. Считаме, че има възможности за уваличаване на приходите и чрез подобряване на събираемостта на отделните пера местни данъци и такси", пише в доклада на общинските съветници от БСП.

Допълнителните средства от 38 млн. лева, според социалистите в СОС, трябва да бъдат разпределени в разходната част на бюджета в секторите "Образование", "Здравеопазване", "Социално осигуряване, подпомагане и грижи", "Жилищно строителство, "БКС и опазване на околната среда", "Почивно дело, култура и религиозни дейности", "Култура" и "Отбрана и сигурност", които са приоритетни за местните политики на БСП в София.

"В разходната част предлагаме завишаване на средствата за основните, според нас, функции и дейности на Столична община, по осигуряване и гарантиране на качествено образование и здравеопазване, подобряване състоянието на вътрешнокварталната улична мрежа, социалната инфраструктура и повишена сигурност на софиянци", категорични са социалистите.

Съветниците от БСП предлагат да бъдат увеличени с 9 милиона лева средствата, предвидени за ремонт на вътрешнокварталната улична мрежа. Това е една от основните точки, която е залегнала във внесения от социалистите доклад до председателя на СОС.

Предлага се да бъдат увеличени средствата за поставяне на камери и изграждане на допълнително видеонаблюдение в размер на 3,5 милиона лева. Социалистите в СОС настояват други 2 милиона лева да бъдат отделени за проектиране и начало на изграждане на две нови спортни зали в районите "Люлин" и "Младост". Освен това да бъде увеличен и бюджетът за физкултура и спорт с 3 милиона лева, в които да бъде включено изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в районите

В доклада на съветниците от БСП са залегнали още и следните предложения:

5 млн. лв. за строителство на нови и ремонт на съществуващи детски градини, с приоритет увеличаване на местата за децата в яслена възраст.

Увеличаване на капиталовите разходи с 1 млн. лв. за основен ремонт и оборудване на физкултурните салони и площадки в общинските училища.

Планиране на 500 000 лева за ремонт и ограждане на дворовете на училищата в посока увеличаване сигурността на учащите се.

Повишаване стойността на порциона на децата в детската градини с 10% като за целта бъдат предвидени 1.5 млн. лева.

Планиране на 500 000 лв. за осигуряване на организиран детски и ученически отдих и туризъм за ученици с отличен успех от общинските училища, както и за такива от социално слаби семейства.

Увеличаване с 2,5 млн. лв. на предвидените средства за ремонти и за закупуване на необходима медицинска апаратура за общинските ДКЦ и МЦ.

Планиране на 300 000 лв. за общински фонд по „Програма за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от Столична община и осигуряване на финансова подкрепа за изследване и лечение на безплодието".

Планиране на 700 000 лв. за разкриване и финансиране на лекарски кабинети в училищата за осигуряване на здравна профилактика на учащите се.

Увеличаване на предвидените разходи с 1.5 млн. Лева за програмата „Социален асистент за независим живот", строителство на защитени домове за възрастни хора, подобряване условията в социалните домове и приюти за бездомни хора.

6 млн. лв. за стартиране на програма за проектиране и изграждане на общински жилища, предвид хилядите чакащи социално слаби и млади семейства за настаняване.

Увеличаване на предвидените разходи с 1 млн. лв. за довършване на сградата на читалището в с. Казичене, район Панчарево, ремонт на читалищните сгради в кметствата в район „Кремиковци", включително ремонт на културния дом в гр. Бухово.