Григор Димитров стартира с победа участието си на Australian Open
Секция: СПОРТ
17 Януари 2017 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Григор Димитров стартира с победа участието си на Australian Open

/КРОСС/ Григор Димитров стартира участието си на Australian Open с чиста победа със 7-6(2) 6-3 6-3 над представителя на домакините Кристофър О'Конъл, №231 в световната ранглиста.

Първата ни ракета не знаеше какво да очаква от неизвестния си съперник, който се представи достойно в първия сет, и с оглед на разликата в класите - в процеса на мача вложи точно толкова усилия, колкото е необходимо, за да вземе трисетов успех.

О'Конъл водеше жестока битка в своите сервис геймове и бе изправен пред пет брейкбола в първия сет, който в крайна сметка успя да вкара в тайбрек след неимоверни усилия.

Григор от своя страна печелеше изключително лесно подаванията си. Димитров бе 100-процентов на точките си на първи сервис (23/23) и загуби общо само четири в своите шест сервис гейма в първата част.

О'Конъл хвърли изключително много физически усилия и в тайбрека не издържа. С два минибрейка за 2-0 и 5-2 българинът приключи дългия гейм и съответно сета след близо час игра.

Форхендът на австралиеца беше стабилен, но той неминуемо се огъваше, когато Григор атакуваше бекхенда му или излизаше на мрежата.

Именно след умела атака, завършила с удар над глава, българинът си спечели брейкбол още в откриващия гейм на втората част. В следващото разиграване първата ни ракета пристисна опонента си и той прати бекхенд в мрежата.

Григор затвърди без проблеми и дършеше австралиеца на брейк разстояние, като в шестия гейм се наложи да обръща от 0-30, но не позволи на О'Конъл да стигне до първата си възможност за пробив.

С ас №11 в мача българинът приключи осмия гейм на нула и дръпна с 5-3, а малко по-късно имаше три сетбола при 0-40 в подаването на австралиеца. О'Конъл се справи с първите два, но на третия се предаде след форхенд в аут.

Срещата бе въпрос на доиграване и Димитров не закъсня да сложи точка на спора. Българинът проби в четвъртия гейм, в който изостана с 15-30, но после от дъното на корта пласира дълбок форхенд уинър по диагонала, до който опонентът му нямаше шанс да достигне. Добра се и до брейкбол, а форхенд на австралиеца в аут донесе пробива - 3-1.

Първата ни ракета затвърди с лекота, а малко по-късно довърши опонента на свой сервис за 6-3 след малко повече от два часа игра.

Статистиката отчете 15 аса (нито една двойна грешка) за победителя, 98% спечелени точки на първи сервис, 13 брейкбола (3 реализирани) и нито един брейкбол за австралиеца.

Във втория кръг Григор ще се изправи срещу Хьон Чунг. 20-годишният кореец отпусна само седем гейма на Ренцо Оливо за крайното 6-2 6-3 6-2.

Чунг в момента е извън Топ 100 на световната ранглиста и заема №105, но през есента на 2015 г. стигна до 51-та позиция. Двамата с Димитров не са се изправяли един срещу друг.