Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир
Секция: Православие
17 Януари 2017 21:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир

/КРОСС/ Българската православна църква може да получи Нобелова награда за мир. Номинацията е заради спасяването на 48 хиляди български евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война.

Номинацията на църквата е била внесена официално в Нобеловия комитет в началото на месеца, съобщи специално за bTV от Израел инициаторът адвокат Моше Алони.

Зад нея стоят израелски общественици - професори по право, както и бивши министри. В работата по номинацията участват и български юристи от Софийската адвокатска колегия.

Църквата научи с изненада за номинацията си. „Целият български народ се включва в това, протестите не са от Светия синод т.е България винаги е показвала едно, че в тази територия можем да живеем всички, независимо от нашето вероизповедание", посочи протосингела на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов.

През март Нобеловият комитет ще излезе с кратък списък с номинираните. През есента се очаква да стане ясен и новия носител на Нобеловата награда за мир.

Когато 94-годишната Софи Данон е на 19, тя и семейството й трябва да бъдат депортирани от Пазарджик в лагера Аушвиц. Навръх абитуриентския й бал.

През 1943 г. Софи Данон и хиляди други български евреи са спасени. Отменена е правителствената заповед за извеждането им от страната. В събитията се намесва православната църква и цялото българско общество, митрополит Кирил влиза в еврейския лагер и заявява, че ще тръгне с депортираните, ако те не бъдат освободени.

„Православната църква някъде в сянка беше, ние я чувствахме, но тя никак не парадираше, не се изявяваше, но ние чувствахме крилото, че някой ни пази", спомня си Софи.

След края на Втората световна война голяма част от приятелите й напускат България. Тя обаче остава, за да сбъдне най-голямата си мечта - медицината. Днес и професор по микробиология: „Аз останах, предпочетох България.. Защото имам доверие, тя ме е спасила!"