БСП иска да развенчае мита за усвояването на еврофондовете от ГЕРБ
Секция: ПОЛИТИКА
18 Януари 2017 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП иска да развенчае мита за усвояването на еврофондовете от ГЕРБ

/КРОСС/България е в задънена улица по отношение на усвояването на еврофондове, заяви на брифинг Иван Иванов от левицата.

Проблем имало и за парите по фонд "Миграция" и фонд "Вътрешна сигурност".

"Нито един лев не е платен по създадения преди година т.нар. Фонд на фондовете. Нямаме сключен договор и по плана Юнкер", подчерта Иванов. Той се опасява, че Еврокомисията ще ни спре средствата от ЕС.

„За 3 години от настоящият програмен период изплатените средства от ЕФ по данни на Министерство на финансите са малко над 6 %, а по данни на системата ИСУН около 7 %, което в цифри изразено е близо 1 млрд. изплатени средства от общо 17 млрд.", каза Иванов. Той уточни, че близо една четвърт от тези плащания са отишли в банките.

„Статистиката показва, че получените за Европейската комисия траншове са едва 78 млн. евро" ,коментира Иван Иванов. Според него останалите средства са за авансови плащания. По думите му по-тревожно и под-въпрос е съществуването на Програмата за морско дело и рибарство. Иван Иванов уточни, че по тази програма няма нито един сключен договор, плащане и акредитиран управляващ орган. 

Колегата му проф. Светла Бъчварова - Пиралкова допълни, че по отношение на Програмата за развитие на селските райони трета година буксува, а правилата за прием на проекти са абсолютно неясни, често променящи се. Според нея това създава сериозно напрежение в сектора.

Народният представител от БСП и член на Изпълнителното бюро на партията Стоян Мирчев допълни, че по Програмата за наука са усвоени около 1 % евросредства.

„Парите за наука са пред пълен провал и ръководството на МОН включително се опитва чрез парите за центрове за върхови постижения да източи 200 млн.", коментира Стоян Мирчев.