Станишев: Изборът на Таяни прекрои ЕП
Секция: СВЯТ
18 Януари 2017 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев: Изборът на Таяни прекрои ЕП

/КРОСС/ „Сключената в последния момент сделка между ЕНП и либералите, по-малко от седмица след опитите на АЛДЕ за флирт с италианските популисти на Бепе Грило, както и подкрепата на европейските консерватори, осигури избора на Антонио Таяни (ЕНП, Италия) за председател на ЕП. Формирането на този нов консервативен блок в ЕП бетонира статуквото. С това контролът върху трите основни институции на ЕС (Парламента, Комисията и Съвета) отива в ръцете на ЕНП. Очевидно отпадат и последните скрупули на десните и те напълно ще обърнат гръб на социалната справедливост, равенството и гражданските права, и ще се съсредоточат още по-маниакално в своята политика на строги ограничения", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в Страсбург.

„Кандидатът на социалистите Джани Питела успя да обедини зад себе си прогресивните сили в ЕП. Ние, европейските социалисти, ще се изправим срещу тази нова коалиция. Няма да позволим никакви компромиси с правата и свободите на хората. Ще се борим още по-упорито за Социална Европа. Прогресивната ни визия ще продължи да звучи в ЕП, предоставяйки ясна алтернатива на десните, нео-либералите и национал-популистите", добави лидерът на ПЕС.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) изрази разочарование от този резултат и подчерта, че Джани Питела е бил правилният избор, който е можел да осигури различна визия за ЕП като институция, която работи заедно с всички парламентарни групи за гарантиране на общо европейско бъдеще.

„Изборът на Таяни прекрои ЕП и от днес ние сме в опозиция. Сега европейските граждани имат избор - да подкрепят коалицията на властта и статуквото, или да заложат на прогресивната визия за Социална Европа", завърши Станишев.