Легендарната Йорданка Благоева гост в „Извън играта“
Секция: КУЛТУРА
18 Януари 2017 15:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Легендарната Йорданка Благоева гост в „Извън играта“

/КРОСС/Тази седмица водещата Люба Пашова ще посрещне специален гост в „Извън играта" - Йорданка Благоева, която утре (19 януари) отбелязва 70-годишнина. Броени дни след своя юбилей първата българска световна рекордьорка на висок скок ще разкаже своята история в спорта и в живота. Предаването ще припомни легендарните успехи на Йорданка Благоева и любопитни факти, останали скрити за публиката в залите. Какво е да затвориш врата на „храма на спорта" след себе си, но той винаги да остане твоя религия - зрителите ще научат в събота (21 януари) от 22:15 часа по БНТ HD.

Малко известно е, че всъщност Йорданка Благоева по традиция е трябвало да се казва Иванка, защото баба ѝ и дядо ѝ са носили това име. Ражда се с името си на 19 януари, когато по стар стил честваме Йордановден. От малко село в област Монтана, лекоатлетката стига до 5 световни рекорда и два медала - Мюнхен '72 (сребърен) и Монреал '76 (бронзов) - от 4 олимпиади, но въпреки зашеметяващите успехи и кариера никога не забравя корените си - и до днес тя редовно посещава родното с. Горно Церовене.

Годината 1972 остава паметна в историята на българската атлетика по много причини. На Олимпиадата в Мюнхен се случват едни от най-скандалните моменти в историята на спорта дотогава, които по-късно водят до смяна на правилата в дисциплината. Същевременно Йорданка Благоева прави сериозна заявка за съревнование с най-добрите в скока на височина. Случайно или не, падналата летва на 17-тата секунда носи второ място и сребърния медал на българската лекоатлетка. Само 20 дни по-късно в Загреб, Йорданка Благоева поставя нов световен рекорд, който е и първи в българската атлетика. Тя прескача летвата на 194 см. и получава признание в цял свят.

И в любовта успехът за Йорданка Благоева идва от втория път. Днес тя живее щастливо със втория си съпруг близо до язовир Искър. Радва се на петима внуци, най-малкото от които се роди в началото на тази година. По нейните стъпки в спорта е тръгнал внукът ѝ Борис, който може би един ден ще попълни семейната колекция от олимпийски медали със злато.

В навечерието на личния си празник Йорданка Благоева получи поредното отличие - Златния знак от Пресклуб „България" за изключителен принос към българския спорт. Освен безспорните си заслуги в леката атлетика, тя проправи път на спортната аеробика у нас, която ръководи успешно 26 години.