Жан-Клод Юнкер призова за спешна реформа на системата за предоставяне на убежище
Секция: СВЯТ
18 Януари 2017 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жан-Клод Юнкер призова за спешна реформа на системата за предоставяне на убежище

/КРОСС/ Страните от Евросъюза трябва да извършат оперативно реформата на общоевропейския механизъм за предоставяне на убежище, призова председателят на Еврокомисията на сесия на Европарламента в Страсбург, предадоха световните агенции. Според Жан-Клод Юнкер тази реформа трябва да бъде извършена по време на председателството на Малта през първата половина на настоящата година.

Юнкер смята, че „остава много да се направи" по стабилизирането на мигрантската обстановка. „Най-напред трябва да бъде създаден постоянен механизъм, който да позволява миграционните потоци да се управляват дългосрочно и надеждно. За целта Еврокомисията трябва да извърши реформа на дъблинския механизъм, като установи ясна, предсказуема и справедлива система, за да бъдат подпомогнати страните, които се намират на предната линия в случай на бежански наплив", изтъкна той.

Според него общността трябва „да трансформира бюрото за европейска подкрепа в даването на убежище в истинска агенция на ЕС по въпросите за предоставяне на убежище".

В тази връзка той призова всички, особено Европарламента и Съвета на Европа, реформата на дъблинския механизъм да бъде извършена в рамките на мандата на малтенското председателство, защото времето ни притиска".

„Бих искал също новата агенция да започне работа със скоростта, с която успяхме да организираме единната европейска служба за гранична и брегова охрана, защото става дума за честта на Европа, която трябва да защити своите граници по хуманен и солидарен начин", посочи Юнкер.