Русия и Турция започнаха първата си съвместна военна операция в Сирия против ИДИЛ
Секция: СВЯТ
18 Януари 2017 18:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Турция започнаха първата си съвместна военна операция в Сирия против ИДИЛ

/КРОСС/ Началникът на Главното оперативно управление на ГЩ на Русия генерал-лейтенант Сергей Рудской, обяви че ВВС на Русия и Турция са започнали първата си съвместна бойна операция против бойците от терористичното формирование ИДИЛ. Операцията се провежда в района на провинция Алепо, край градчето Ел Баб. В общите действия според високопоставения военен от страна на руските Военно-космически сили участват девет самолета, като четири от тях са Су-24М, четири Су-25 и един бомбардировач Су-34. От турска страна участие взимат осем самолета - четири F-16, и четири F-4.

Атакувани са общо 36 обекта на терористичната групировка.

Всички цели, които са били атакувани днес са били предварително съгласувани по линия на ГЩ на Русия и Турция и командванията на авиационните части. Предварителната проверка и наблюдаването на целите е било извършено в рамките на последните два дни от безпилотни самолети и от сателити на руското военно космическо разузнаване. Оценката от първите резултати на нанесените удари показва ефективността от съвместните действия на ВВС на Русия и Турция, отбеляза на брифиг ген. Рудской.

Същевременно той каза, че коалицията, начело със САЩ, принуждава бойците, намиращи се в района на иракския град Мосул, да влизат в източната част на Сирия. Значителни сили от страна на ИДИЛ според него прехвърлят безпрепятствено оръжие, взривни вещества и жива сила в направление към Палмира и Дейр-Ес-Зор и към граничния с Турция град Ел Баб.

Високопоставеният представител на руският ГЩ съобщи, че разполагат с информация от няколко източника, потвърждаваща намеренията на ИДИЛ, че искат с взривните вещества, с които разполагат, да унищожат световното културно-историческо наследство.

"В този момент в района на град Палмира, сирийските правителствени части с подкрепата на руските военно-космически сили водят военни действия против ИДИЛ", добави още той.