Миньори от Бобов дол излизат на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Януари 2017 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Миньори от Бобов дол излизат на протест

/КРОСС/Заради неизплатени обезщетения и ваучери за храна съкратени от мината в Бобов дол миньори се събират днес на протест срещу бившия си работодател. Проявата ще се проведе пред входа на мината.

Над 300 души очакват да получат обезщетенията си в размер на брутната им заплата за един месец, тъй като неизплащането им спира отпускането на обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт. Неизплатени са и ваучерите за храна за септември, октомври и ноември.

До момента от мината в Бобов дол са съкратени около 300 души след подаденото уведомление за съкращаването на 620 души. Останалите без работа хора очакват от работодателя да изпълни ангажимента си по Кодекса на труда, обясни синдикалният лидер от "Подкрепа" Йорданка Германова.

"По-скоро проблемът е в това, че до момента, в който не се изплатят обезщетенията, дължими от работодателя за оставане без работа, не започва плащането на обезщетението от НОИ. Вторият проблем е неизплащането на дължимите ваучери за храна от месец септември до месец ноември, дължими към този момент", заяви тя.

Между 2 и 5 лева на ден под формата на ваучер за храна получава всеки от миньорите, в зависимост от категорията на труд и присъственото време.