Нинова подготвя промени в устава на БСП
Секция: ПОЛИТИКА
19 Януари 2017 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова подготвя промени в устава на БСП

/КРОСС/С промените в устава на БСП се въвежда само пряк избор на лидера на партията. Революционни промени, които ще дадат път на младите в партията и ще пратят старите муцуни от парламента в политическа пенсия, е одобрило Изпълнителното бюро на червените късно във вторник.

С тях се въвежда ограничението от 12 години, или 3 пълни мандата за депутат. След това червените ветерани трябва да освободят депутатските банки за по-младите лица в партията. Така от парламента ще излязат знакови социалисти като бившия лидер Михаил Миков, Ангел Найденов, Янаки Стоилов и Атанас Мерджанов.

"Мотивите за предлаганите промени са от принципно естество. Те не са насочени към никого. Напротив, премахват се много текстове, които през годините са се вмъквали в устава, за да решат един или друг личен конфликт", се казва в мотивите към проектоустава, чийто идеолог е лидерът Корнелия Нинова.

Предстои документът да бъде обсъден от Националния съвет на БСП в събота и одобрен от конгреса на 4 февруари, пише "24 часа".

Част от обновяването на партията са и гарантираните места за хора под 35 г. в Националния съвет. Разписва се изискването един от двамата делегирани представители от всяка област (МИР) да е младеж. От устава обаче отпадат спорни норми като организационните съвети или съществуването на отделна младежка листа за избор в партийните органи.

Другият спорен момент в проекта "Нинова" се оказва въвеждането на пряк вътрешнопартиен избор на лидера на БСП. Такава възможност съществуваше и до момента, но само като вариант и бе записана паралелно с традиционното избиране на председател от конгрес. По настояване на Нинова сега отпада, че той ще се гласува от делегатите на форума. Така лидерът на БСП ще се излъчва само с вота на всички партийни членове.

"Това ще доведе до демократична легитимация на социалиста, който представлява цялата партия пред обществото, институциите и други политически сили", аргументират се авторите на текста.

Правомощията на председателя обаче остават същите, всяко негово действие подлежи на контрол от конгреса, Националния съвет и Общопартийната контролна комисия. А с ограничението за до 2 мандата на лидерския пост се гарантирало, че БСП няма да стане партия от лидерски тип.