Хореографът Юрий Григорович бе удостоен с почетна награда в България
Секция: КУЛТУРА
19 Януари 2017 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хореографът Юрий Григорович бе удостоен с почетна награда в България

/КРОСС/Изключителният руски хореограф, народен артист на СССР Юрий Григорович, който отбелязва тази година своята 90-годишнина, получи почетната награда на Република България - "Самара кръст". Церемонията се състоя в сряда в българското посолство в Москва.

Преди церемонията, в интервю за ТАСС Григорович каза, че е създал много приятелски и културни връзки с България за половин век.

"В продължение на много години бях председател на Международния балетен конкурс във Варна," - продължава Григорович.

"Прекрасни имена озариха тази сцена, а аз не крия радостта, с която винаги съм работил там. Много лидери на българската култура са идвали и работили в Москва. С една дума, аз имам особено чувство и специални спомени за България", призна той.

България многократно е награждавала всепризнатия хореограф. Сред наградите са - Ордена на Кирил и Методий (1977) и Народна Република България (1987), медал "100 години от Освобождението на България от османско робство" (1978) и "За заслуги в провеждането на XX Международен балетен конкурс във Варна" (2002). Юрий Григорович е почетен гражданин на Варна (1980). Той също е носител на "Света София" - за особени заслуги в областта на българо-руските културни връзки (2009 г.).

Наградата "Самара кръст" връчи българският посланик в Русия Бойко Коцев.

"Самара кръст" се присъжда на великия руски хореограф Юрий Григорович като признание за огромния му принос за укрепване на българо-руските културни връзки и приятелските отношения между нашите страни",каза дипломатът. Той подчерта, че Григорович остава една от най-уважаваните фигури в съвременната култура на България.

"Тази награда ще се стопли сърцето ми" - каза в отговор Григорович.