Цачева към Радев: Нека служебният ви кабинет намали политическото напрежение
Секция: ПОЛИТИКА
19 Януари 2017 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цачева към Радев: Нека служебният ви кабинет намали политическото напрежение

/КРОСС/Надявам се чрез назначения от вас служебен кабинет да съдействате за намаляване на политическото напрежение, което съпътства естествено всяка предизборна кампания.

Това заяви председателят на 43-ото Народно събрание (НС) Цецка Цачева в обръщение към новоизбрания президент Румен Радев. Тя говори веднага, след като държавният глава завърши словото си.
Според нея подобен подход би дал възможност България да има стабилно, легитимно и работещо редовно правителство, което да сподели с него и избраното 44-ото НС отговорността за управлението и развитието на страната.

„Вие встъпвате в длъжност в ситуация на подготовка за предсрочни парламентарни избори, както казахте още една седмица живот има 43-ото Народно събрание. В първите дни от вашия мандат ще изпълните конституционното си задължение да разпуснете парламента, да насрочите предсрочни парламентарни избори и да назначите служебно правителство. По този начин за няколко месеца президентската институция ще носи отговорност за цялата изпълнителна власт", каза тя и обърна внимание, че служебният кабинет няма да е контролиран от работещ парламент.

„В тази ситуация вие едновременно ще трябва да изпълнявате ролята и на негов коректив и на негова опора. Това е огромна отговорност пред българското общество. Заедно с всекидневните задължения, които ще трябва да изпълнява служебното правителство, то ще има и своя основна задача да организира честни, демократични избори. Днес България е изправена пред редица предизвикателства, породени от международната нестабилност. В този контекст още първия ден на своя мандат, вие ще имате задължението да се справяте с важни и всеобхватни задачи", заяви Цачева.

Според председателя на Народното събрание от неговите действия ще зависи националния интерес и сигурността на българските граждани. По думите ѝ доверието е най-важният инструмент да осъществяване на всяка политическа идея. „Пожелавам ви да бъдете президент на всички български граждани", каза Цачева.