Светейшият патриарх Неофит благослови новоизбраната президентска двойка при полагането на клетват
Секция: Православие
19 Януари 2017 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светейшият патриарх Неофит благослови новоизбраната президентска двойка при полагането на клетват

/КРОСС/Светейшият патриарх Неофит благослови новоизбраната президентска двойка при полагането на клетва пред Народното събрание.
Новоизбраната президентска двойка - президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова, получиха благословение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит веднага след като положиха клетва пред Народното събрание.
Президентската двойка се закле да спазва Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа. След като се подписаха под клетвения лист те целунаха светия Кръст и Евангелието и получиха благословение от предстоятеля на Българската православна църква, който при тържественото полагане на клетва бе редом с тях при трибуната на Народното събрание.
След това новоизбраният пети президент на Република България прочете програмата си реч.
На тържествена церемония на 19 януари, присъства целия държавен елит, сред които и президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, бившите президенти Петър Стоянов и Георги Първанов, както и премиерът в оставка Бойко Борисов, министрите от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания.
В неделния ден на 22 януари, след церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" Светейшият Български патриарх Неофит ще благослови новоизбрания държавен глава и ще отслужи Молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото му отговорно служение.