Уралски оръжейници направиха сребърна монета-медал с образа на Тръмп
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Януари 2017 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уралски оръжейници направиха сребърна монета-медал с образа на Тръмп

/КРОСС/Оръжейници от град Златоуст в Челябинска област са направили пробна монета-медал с тегло 1 кг с образа на избрания американски президент Доналд Тръмп, съобщи компанията "Арт-Грани". Тя има диаметър 12 см и е със сребърна проба 925.

"Пуснат е първият образец от колекция монети "Доналд Тръмп" с номер 01. Ограничената серия е посветена на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп и се състои от 25 сребърни монети, 15 сребърно-златни и 5 златни", съобщава компанията, като добавя, че всеки екземпляр има уникален номер.

На лицевата страна е профилът на Доналд Тръмп, а по периметъра около него е изписано Donald John Trump *45 The President of United States of America*. За фон служи знамето на страната. На обратната страна е Статуята на свободата пак на фона на знамето на САЩ, а около него е изписано In Trump We trust ("Вярваме в Тръмп" - подобно на надписа върху доларите In God We Trust - "Вярваме в Бога") и United States of America.

Оръжейниците от Златоуст вече имат опит в политическата хералдика, защото са правили килограмова сребърна възпоменателна монета с образа на Екатерина Велика (1729-1796) за годишнината от присъединяването на Крим към Русия. През 2014 г. са пуснали монетата "Крим-2014" в чест на присъединяването на Крим. На лицевата страна е портретът на Владимир Путин, а на обратната - картата на Крим. Първият екземпляр е връчен на президента на Руската федерация и сега е в Музея на Кремъл. От колекцията са произведени 25 броя, всички са продадени и се намират в частни колекции не само в Русия, но и в САЩ и Европа.
Предприятието възнамерява да изпрати новата монета лично на Тръмп.