През 2017 г. ще се увеличи броят на услугите за жертвите на трафика на хора
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Януари 2017 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През 2017 г. ще се увеличи броят на услугите за жертвите на трафика на хора

/КРОСС/Увеличаване на броя, качеството и обхвата на социалните, консултативните и правните услуги, предоставяни на жертвите на трафика на хора, е залегнало в Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2017 г. Документът беше приет на заседание на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ).

В София ще бъдат разкрити два приюта - един за деца и един за възрастни жертви, ще бъде разширена и партньорската мрежа с други институции.

В Плевен предстои да бъде създадена местна комисия, тъй като районът е високо рисков по отношение на трафика на хора. Новата местна структура на НКБТХ ще спомогне за координация на усилията, за провеждането на целенасочени превантивни действия и защитата и подкрепата на потърпевшите лица.

В програмата за 2017 г. е предвидено още повишаване на капацитета на съществуващите девет местни комисии, внедряване на нови механизми за проследяване случаите на жертви на трафик след напускането на приютите, както и на ранна идентификация на трафика сред уязвими общности. Ще бъде проведено специализирано изследване, с което да се картографират районите, населени със силно уязвими общности по отношение въвличането в трафика на хора. В рамките на годината НКБТХ ще провежда информационни кампании с цел превенция и създаване на обществена нетърпимост към този вид престъпление. Предвижда се също развиване на анти-трафик мрежата от доброволци към местните комисии. И тази година ще се провеждат специализирани обучения за съдии, магистрати и разследващи полицаи, както и за дипломатически служители, педагогически персонал, социални работници и ромски медиатори.

Ръководената от вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева комисия прие и проект на Национална стратегия за борба с трафика на хора 2017-2020, изготвена след редица консултации с експерти и НПО сектора. Документът отчита и предизвикателствата, свързани с миграционната криза.

На заседанието беше приет и годишният отчет за дейността на Комисията през 2016 г. Сред реализираните дейности са възстановяването дейността на приютите за жертвите, както и създаването на национален механизъм за насочване и подпомагане на жертвите.