Филхармониците излизат утре на протест срещу културното министерство
Секция: КУЛТУРА
19 Януари 2017 17:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филхармониците излизат утре на протест срещу културното министерство

/КРОСС/ Синдикалните организации към КНСБ и КТ „Подкрепа" в Национален институт „Софийска Филхармония" излизат утре на протест срещу конкурсите в последния момент в Министерството на културата.

Преди ден те поискаха спиране на насроченото в петък събеседване за ръководител на Филхармонията и промяна в Наредбата за избор на директори на културни институти, с която изслушванията, концепциите и резултатите на кандидатите да станат публични.

Мотивът на работещите във филхармонията беше, че не може да се организират конкурси в последните дни на мандата на правителството, което рискува нормалното функциониране на културната институция.

На разговор днес със зам.-министър Боил Банов те са научили, че техните искания няма да бъдат приети и събеседване за директор на филхармонията все пак ще има.

Затова утре в 9 часа над 200 души ще се съберат пред Министерство на културата на бул. „Александър Стамболийски" в столицата, за да протестират срещу решението на ведомството.

Според писмо до софийския кмет Йорданка Фандъкова, протестът ще се проведе от 9 до 15 часа. В него ще участват Синдикална организация на СБМТД - КНСБ, Синдикална организация на НФ „Култура"-КТ „Подкрепа", Синдикална организация на СМСА - НСФ „Култура" - КНСБ.