До края на 2020 година трябва да бъде готова газовата връзка между България и Сърбия
Секция: ИКОНОМИКА
19 Януари 2017 21:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До края на 2020 година трябва да бъде готова газовата връзка между България и Сърбия

/КРОСС/ До края на 2020 година трябва да бъде готова газовата връзка между България и Сърбия. Енергийните министри на двете държави подписаха меморандум за сътрудничество.

България е осигурила 45 милиона евро за интерконектора чрез Европейско финансиране. Направени са предпроектното проучване и техническия проект. Предстои втората фаза на строителството на газовата връзка, каза министър Теменужка Петкова:
За да стартира тя, трябва да имаме реципрочните действия и от сръбска страна - нещо, което съвсем скоро ще се случи. Така че параметрите, които сме очертали, са след края на 2020-а година проектът да бъде въведен в търговска експлоатация.
Финансирането на проекта от сръбска страна се очаква да дойде по линия на предприсъединителните програми на Евросъюза. Сръбският енергиен министър Александър Антич не посочи колко точно ще струва изграждането на газовата връзка на тяхна територия:
През 2012-а, когато започна този процес, се очакваше, че този проект ще ни струва около 14 милиона евро. Сега той се е оскъпил 3-4 пъти.