АБВ и „Движение 21” намериха сходства в позициите за изборите, разговорите продължават
Секция: ПОЛИТИКА
20 Януари 2017 11:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АБВ и „Движение 21” намериха сходства в позициите за изборите, разговорите продължават

/КРОСС/ АБВ и „Движение 21" проведоха първа консултация за коалиране в лявоцентристкото пространство, предаде репортер на "КРОСС". На последваща пресконференция лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева заяви, че преговорите са стартирани, приемайки поканата на АБВ. „Смятам че сме наясно с електоралните си възможности. Наясно сме, че взаимното ни усилие може да доведе до по-добро представяне. Запазваме като приоритет радикалната съдебна реформа", подчерта Дончева. „Дали ще се споразумеем за коалиция с АБВ е въпрос на разговори в следващата седмица. От наша гледна точка няма особени разминавания във вижданията ни, но разговорът е в предварителна фаза. Ние изповядваме виждането, че прагматичните решения са верния път, а не гръмките лозунги. Коалирането ни дава по-големи шансове за консолидиране на електорат. Общата формация има много сериозни шансове за влизане в следващия парламент", обясни лидерът на движението.
„Ще държим на културата и образованието, като особено важни сфери, в бъдещите разговори. Предстоят сериозни разговори по детайлите на коалиционното ни споразумение", подчерта тя.
„Няма да търсим сближаване с БСП, защото не е необходимо на този етап", подчерта Татяна Дончева.

Лидерът на АБВ Константин Проданов заяви, че за партията му основните насоки и важни линии в предстоящата кампания ще бъдат социално-икономическата сфера, участието на държавата във фискалната политика и превръщането й в стратегически партньор на бизнеса. „Оценяваме високо разговорите, но предстоят още, трябва да изчистим въпросите и позициите ни във всички сфери, за да не останат недоразумения. Амбицията ни е да създадем лявоцентристки блок, който да се представи достойно на изборите. Важното е хората да имат избор в ляво и център, при положение, че не припознават себе си в други леви формации", обясни Проданов.