БСП: ГЕРБ се провалиха в усвояването на евросредства и си го признават сами
Секция: ПОЛИТИКА
20 Януари 2017 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: ГЕРБ се провалиха в усвояването на евросредства и си го признават сами

/КРОСС/ „ГЕРБ претърпя пълен провал при усвояването на европейските средства през втория програмен период. Вицепремиерът Томислав Дончев излъга, че всичко е наред и единственият начин да отговорим на лъжите на ГЕРБ е като отговорим с документи и факти". Това заяви пред медиите в НС говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той и народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев. Мариана Бояджиева, Валери Жаблянов и Иван Иванов представиха писмо на вицепремиера Томислав Дончев до вицепремиера Миглена Кунева, в което ясно са описани всички манипулации и злоупотреби в една от оперативните програми.

„По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" и изграждането на центрове за върхови постижения и върхови компетентности, България губи 350 млн. лв", заяви народният представител и член на ИБ на БСП Стоян Мирчев. Той припомни, че Борисов е казвал, че няма проблем, Дончев е казвал че няма проблем, Кунева казвала, че няма проблем, но с това писмо Дончев преди дни съобщава на Кунева, че има проблем. Мирчев обясни, че там са описани всички процедури, които са сгрешени и опорочени и цитира писмото: „Насоките за кандидатстване по двете процедури са били изменени съществено при това по незаконосъобразен ред". По думите на Мирчев това е ясно признание, че министър Кунева е нарушила закона. „Накрая Дончев казва това, което ние отдавна казваме: „След отстраняване на допуснатите грешки- максимално бързо да бъде обявена процедурата отново".

Мирчев заключи: „Програмата е пред провал. Крият и одита от страна на Европа за тази програма и скоро се очаква отрицателният доклад." Депутатът констатира, че програмата е пред спиране и за това са виновни Борисов, Кунева и Дончев. Мирчев направи уговорката, че няма обаче да успеят да изкарат виновно следващото правителство и да му заложат тази бомба.

„Многократно поставяме въпроса за начина, по който правителството управлява европейските фондове. Крайно време е митологемата, с която се опитват да се държат на власт- че ГЕРБ може да управлява европейските пари, да бъде развенчана"-заяви народният представител от левицата Валери Жаблянов. Той подчерта, че е очевидна загубата на средства от България. Злоупотребата с тях е огромна, управлението и административният капацитет на структурите, които управляват тези фондове не е на необходимото ниво. „Това е констатация не на БСП, а на вицепремиера Дончев", заключи Валери Жаблянов.