Потенето в сауната е полезно за мозъка
Секция: Здраве
20 Януари 2017 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Потенето в сауната е полезно за мозъка

/КРОСС/ Редовните посещения на сауна намаляват риска от деменция и Алцхаймер, както и от сърдечносъдови заболявания, съобщи Ройтерс.

Учени от университета на Източна Финландия установиха връзка между посещенията в сауната и болестите на паметта, след като проследиха 2300 мъже на средна възраст повече от 20 години. Резултатите от изследването показват, че вероятността да се разболеят от деменция е била с 66 процента по малка за мъжете, посещавали сауна от четири до седем пъти седмично от ходилите на сауна веднъж седмично, и с 65 процента по-малка за болестта на Алцхаймер.

Според учените сауната е полезна преди всичко за сърцето и оттам ползата се прехвърля върху мозъка. Предишни резултати от същото изследване показаха, че при ежедневни посещения на сауна тежките проблеми със сърцето са много по-малко вероятни. "В сауната се увеличава пулсът и започваме да се потим. Това прилича на физически упражнения - каза Яри Лауканен от екипа. "След сауна намалява кръвното налягане, а то е важен рисков фактор за сърдечносъдовите болести и болестите на паметта."

Ползата от сауната се дължи и на релаксиращия й ефект.