КАТ предупреждават за действията си заради законовите промени
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Януари 2017 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КАТ предупреждават за действията си заради законовите промени

/КРОСС/Пътна полиция ще упражнява контрол съобразно новите разпоредби в Закона за движение по пътищата, предупреждават от там.

Законовите промени за поведението на шофьорите включват: забрана за извършване на внезапни маневри; забрана за движение в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път; забрана за организиране и участие в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, както и използването на пътищата за други цели освен в съответствие с тяхното предназначение; задължение за включване на къси светлини при движение в тунел; въвеждане на изисквания по отношение на гумите през определен период и др.

Увеличени са санкциите за грубите нарушения на правилата за движение по пътищата, които реално застрашават безопасността: превишаване на разрешената максимална скорост с над 30 км/ч.; нарушения, създаващи непосредствена опасност за движението и др.;

Въведен е нов вид принудителни административни мерки за спиране от движение и прекратяване регистрацията на МПС, както и изземване на табели с регистрационен номер.

Облекчен е административнонаказателният процес чрез разширяване обхвата на нарушенията, за които може да бъде наложена глоба с фиш.

Регламентирана е възможността електронният фиш да се връчва и чрез длъжностните лица на определените от министъра на вътрешните работи служби за контрол при осъществяване на функциите и правомощията им.

Въведено е понятието "нов водач" - водач, който придобива за първи път правоспособност за управление на моторно превозно средство и получава две трети от максималния брой контролни точки, а оставащите една трета контролни точки получава след придобиване на 24 месеца стаж като водач на МПС.

Въведени са съществени промени по отношение поведението при пътнотранспортно произшествие (ПТП) на участниците в движението по пътищата, както и на задълженията на службите за контрол на МВР за посещаване на ПТП.

Изразът "алкохол, наркотици или други упойващи вещества" е заменен с "алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози". По този начин изчерпателно се обхващат веществата с вредно въздействие върху поведението на водачите на МПС.