Признание за златните ни гимнастички и в „Нощта на шампионите”
Секция: СПОРТ
21 Януари 2017 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Признание за златните ни гимнастички и в „Нощта на шампионите”

/КРОСС/ Генералният секретар на Българския олимпийски комитет - Белчо Горанов награди като отбор на годината момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика по време на церемонията "Нощта на шампионите" в столицата, съобщиха от БОК.

Призът на грациите, които спечелиха бронзов медал на олимпиадата в Рио де Жанейро, бе придружен с чек за 50 000 лв., колкото заслужи и треньорът на годината - наставничката им Ина Ананиева.

Горанов поздрави момичетата и благодари на организаторите, които за втора година връчват отличия на най-заслужилите български състезатели, треньори, деятели и спомоществователи в спорта.

За спортист на годината очаквано беше избрана олимпийската вицешампионка на скок височина от Рио 2016 Мирела Демирева. Тя получи чек на стойност 50 хиляди лева от спортния министър Красен Кралев, а нейният личен треньор Маринус ван Лювен заслужи премия от 10 хиляди лв.

Като най-добър спортист с увреждания с 10 хиляди лв. беше награден параолимпийският шампион на гюлле от Рио 2016 Ружди Ружди, а неговият личен треньор Радостин Тодоров получи чек за 5 хиляди лева.

Като млад спортист до 23 години беше отличена бронзовата медалистка от Рио 2016 в категория до 48 кг. Елица Янкова с треньори Петър Касабов и Серафим Бързаков. Тя заслужи 10 хиляди лева, а треньорите й - по 2 500.

За най-добър млад спортист до 14 години беше избран европейският вицешампион по бокс за момчета в категория до 62 килограма Николай Зафиров с личен треньор Владислав Георгиев. Двамата бяха премирани с по 5 хиляди лв.

Министър Кралев връчи и почетен знак на ММС "Венец на победителя" - най-високото държавно отличие в сферата на спорта, на именити спортисти и деятели с кръгли годишнини. Отличени бяха олимпийският шампион по вдигане на тежести от Монреал 1976 Йордан Митков, олимпийската шампионка от Монреал 1976 и национална рекордьорка в тласкането на гюлле Иванка Христова, двукратният футболист номер 1 на България и легенда на "Левски" Кирил Ивков, бившият футболен национал и бронзов медалист от световното първенство в САЩ през 1994 г. Красимир Балъков, президентът на федерацията по бадминтон проф. Пюзант Касабян, журналистът Томислав Русев, бившата световна рекордьорка на скок височина и олимпийска вицешампионка от Мюнхен 1972 Йорданка Благоева.

С "Венец на победителя" бяха удостоени още бизнесменът Васил Божков, бивш председател на федерациите по спортна стрелба и шахмат и бивш президент на футболен клуб ЦСКА, както и бившият футболен национал Любослав Пенев. Двамата обаче не присъстваха на церемонията.

Победителите и призьорите бяха определени от специална комисия от Министерството на младежта и спорта.