Нинова разкритикува отиващото си правителство (видео)
Секция: ПОЛИТИКА
21 Януари 2017 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова разкритикува отиващото си правителство (видео)

/КРОСС/ "Въпреки отчетите, въпреки хвалбите на сегашното управление на правителството на Бойко Борисов за икономически растеж и стабилност, у българския народ има усещане за нестабилност, несигурност и несправедливост. Ние заставаме на страната на този народ, който търси алтернатива, и ние сме призвани да го поведем и изведем там, където искаме да бъде България", заяви пред НС на БСП лидерът Корнелия Нинова.

Тя констатира, че светът днес иска промяна, започнала и у нас с победата на президентската двойка Радев-Йотова. "Нека да продължим по този път. Нека да дадем алтернативата и перспективата на народа си и да го уверим, че няма да го предадем по този път", каза още тя.

Нинова започна словото си с негативната оценка на БСП за управлението на ГЕРБ. "След две години управление на ГЕРБ, страната ни отново е изправена пред спиране на еврофондовете", констатира тя и предупреди, че целта е на евентуално следващо правителство на БСП да бъде приписано спирането на европарите. "Нека да се знае - ако това се случи, отговорността е на сегашното правителство", подчерта Нинова.

Тя отчете, че е налице намаление на чуждите инвестиции с 1,690 млрд. лв. и само в строителния бранш са закрити 954 фирми. В енергетиката изобилствало от противоречиви послания и действия. Ту сме насърчавали ВЕИ-та, ту не, ту сме наливали пари в АЕЦ "Белене", ту сме го спирали. В този важен сектор на българската икономика липсва стратегия, а в резултат на това всички важни енергийни проекти в региона са ни заобиколили", обобщи тя.

Крах и в социалната сфера открои Нинова - линията на бедност се е увеличила с 25 на сто, замразени са средствата за хората с увреждания, за гледане на деца до две години, помощите за бременност и раждане, за близнаци и първокласници, за безработица. Делът на бедните се е увеличил с 22 на сто. "Няма ефект от пенсионната реформа, а демографската катастрофа и бедността са най-големите предизвикателства след управлението на ГЕРБ", посочи Нинова.

"Законът за предучилищното и училищното образование ще остане черно петно в историята на образователната традиция. Реформата тръгна с грешки и недомислици, които ще плащат десетилетия деца и родители. В ход е обща политика за отнемане на държавното и общинско образование, и облагодетелстване на частното образование и издателите на учебници", очерта наследството в просветата Нинова. Тя отбеляза, че всичко това е довело до отпадане на много деца от училище. "Правителството на ГЕРБ показа, че науката, като фактор за растеж, не е важна", обобщи лидерът.

"На полето на външната политика отбелязахме най-грандиозния гаф в цялата ни история - саботажът на българската кандидатура за генерален секретар на ООН", каза още лидерът на столетницата.
"Оценката на БСП е несправяне с бежанската криза, последователно и целеносочено изостряне на отношенията с Русия, а в сферата на сигурността - политическа намеса в службите. Намаляването на престъпността се отчита само в отчетите на МВР, но не и сред хората, заяви още Нинова. Към негативните резултати по сектори тя прибави и тези в земеделието, където обемът на родна продукция е намалял с 14,3 %. Спря се процесът на децентрализация, увеличиха се регионалните различия, не стартира програмата за подкрепа на Северозапада. Правителството спря програмата региони в растеж, изреди още Нинова.

video:https://www.youtube.com/watch?v=dEwbKpjwfag