Осъден за подкуп е назначен за социален работник
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2017 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осъден за подкуп е назначен за социален работник

/КРОСС/ Осъденият за подкуп през есента на м.г. ямболски общински съветник и зам. председател на комисията по законност, обществен ред и противодействие на корупцията Юсеин Ахмед е назначен за социален работник, алармираха негови колеги-старейшини, пише в. "Монитор".

Според присъдата, постановена от състав на ямболския окръжен съд на 12 септември м.г., мъжът е лишен от правото да упражнява професия, свързана с държавна или контролна дейност.

Ахмед беше арестуван на 8 април м.г., когато като инспектор в Областна инспекция по труда - Ямбол получил като дар, без да му се полага пневматичен пистолет на стойност 350 лв. от управителя на "Ловна среща" ЕООД . Оръжието му било подарено, за да не състави акт за установяване на административно нарушение.

Присъдата от 1,5 години затвор - условно , постановена от ямболските съдии е потвърдена и от Апелативния съд - Бургас, но може да бъде обжалвана пред ВКС.

Той беше незабавно уволнен от трудовата инспекция.

От 18 януари Ахмед е отново на работа в държавните структури: като социален работник в отдел "Закрила на детето" при регионалната дирекция за социално подпомагане.

За "казуса Ахмед" са сезирани новоизбраният президент Румен Радев , националният омбудсман Мая Манолова и изпълнителният директор на агенцията за социално подпомагане Цветан Васев.

В сигнала, подписан от бившия директор на РД "Социално подпомагане" - Ямбол Мария Славова се казва:

"Кой клиент на отдел "Закрила на детето" би се доверил, би изплакал мъката си и споделил проблемите си със служител от подобен "ранг". Подобно назначение е подигравка както с клиентите на тази институция, така и със служителите й. Този акт действа изключително демотивиращо и принизяващо статута на професията "социален работник".

Осъденият за подкуп Юсеин Ахмед е избран за съветник от листата на ДПС, но след произнасянето на присъдата се е обявил за независим, коментират ямболските медии. По техни наблюдения от ноември м.г. той неизменно гласувал заедно с групата на ГЕРБ.

От РД СП-Ямбол твърдят, че старейшината бил единствен кандидат за позицията, свидетелството му за съдимост било чисто.