Финландия готова да организира Арктически съвет с Путин и Тръмп
Секция: СВЯТ
23 Януари 2017 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финландия готова да организира Арктически съвет с Путин и Тръмп

/КРОСС/Финландия е готова да организира среща на върха на Арктическия съвет с участието на президентите на САЩ и Русия. Това заяви пред кореспондент на ТАСС премиерът на скандинавската страна Юха Сипила.

"Вярно е, готови сме да приемем среща на върха на Арктическия съвет, ако политическата ситуация е назряла. Много ще зависи от ситуацията и условията в световната политика, към момента не знаем какви ще са", каза министър-председателят и добави, че до момента не са получавали сигнали от Русия и САЩ.

Арктическият съвет е международна регионална структура, създадена по инициатива на Финландия през 1996 г. с цел опазване на околната среда и осигуряване на развитието на северните полярни и приполярни райони.

Декларацията за учредяването на Арктическия съвет е подписана на 19 септември 1996 г. в Отава (Канада) в присъствието на официални представители на 8-те държави, граничещи с Арктика.

Държави членки са: Канада, Дания, Финландия, Швеция, САЩ, Русия, Исландия и Норвегия.

Още в края на миналата година от финландското правителство намекнаха, че лидерите на Русия и САЩ могат да се срещнат на форума през май.