НИМ получи уникално дарение - Евангелие на близо 400 години
Секция: Православие
23 Януари 2017 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НИМ получи уникално дарение - Евангелие на близо 400 години

/КРОСС/ Днес, 23 януари 2017 г. на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, бяха дарени две ценни книги - уникално издание на Евангелие, печатано във Вилнюс през 1644 г. и Ирмологий, печатан в Москва през 1838 г.

Евангелието е дело на печатницата на Братството на Св. Троица, което от 1596 г. се нарича Съшествие на Св. Дух и е едно от печатащите на кирилица издателства в Литовското княжество. За периода на своето съществуване, от 1596 до 1705 г., там са отпечатани 74 книги - впечатляваща издателска продукция. Град Вилнюс още от втората половина на 16-ти век е най-големият европейски център, където се издават книги с кирилски шрифт. Книгата е голям формат, богато украсена със заставки и орнаментирани инициали, шрифтът е едър и тържествен, страниците са рамкирани с декоративна украса. Очевидно е използвана активно при богослужение и за четене - на много от листовете има следи от покапвания със свещ, а долните краища на листовете, където се отгръща, са зацапани и захабени. Общото състояние на книгата е добро. На предния и задния форзаци има приписки от различни писачи, в една от които се споменава за значително събитие в българската история - Велчовта завера от 1835 г.

Ирмологият е богослужебна книга в Православната църква. Подареният екземпляр е много добре запазен, изданието е отпечатано с църковнославянски шрифт, украсено с червенослов, инициали в червено и заставки в черно. Книгата е с кожена подвързия с щампован кръст на предната корица. На задния форзац има бележка, написана от протопсалт Георги Бонеков, в която съобщава, че на 6 септември 1955 г. е извършен атентат - хвърлена бомба в турското посолство в г. Солун, Гърция. Този акт предизвиква, според автора, „страшно гонение на християните и техните свещеници и архиереи в Цариград". Ограбени са гръцката печатница в Истанбул и православните храмове, изпочупени са прозорците и вратите на християнски домове, пребити са православни свещеници, осквернени са църковни утвари и одежди. Емоционалният запис на протопсалт Бонеков завършва с оценка на щетите за православната църква в Истанбул на „над 100 милиона американски долара".

Книгите са дарени от г-жа Пенка Драгнева-Илиева от София по желание и по поръчение на починалия отец Пеню Цвятков Пенев от с.Войнежа, Великотърновско. Книгите са изключително ценна придобивка за НИМ. Те обогатяват книжовното културно наследство, което притежава музеят и ще бъдат изложени в на-близко време в постоянната експозиция на НИМ.