СЕТА мина и на търговска комисия, ЕП ще го гласува през февруари
Секция: ИКОНОМИКА
24 Януари 2017 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЕТА мина и на търговска комисия, ЕП ще го гласува през февруари

/КРОСС/ Спорното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада преодоля още едно ключово препятствие, съобщава "Франс прес".

Членовете на влиятелната комисия за търговия към Европейския парламент одобриха споразумението. 25 евродепутати срещу 15 гласуваха в полза на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) по време на разгорещена сесия в Брюксел, която беше прекъсната от протестиращ.

ЕС и Канада се подписаха под Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) през октомври 2016 г., но едва след преодоляване на сериозна опозиция на регион в Белгия и колебанието на Австрия и други държави.

Повече от две години след приключването на преговорите споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент. Сега споразумението трябва да бъде гласувано на пленарно заседание на Европейския парламент на 15 февруари.

По-рано други комисии подкрепиха споразумението.

Дори и след гласуването в Европейския парламент споразумението ще влезе в сила условно, най-вероятно във формата на премахване на тарифите за внос, тъй като е необходимо одобрението на парламентите на всички 28 страни членки, както и от страна на отделните райони в Белгия.

Поддръжници на споразумението твърдят, че то ще допринесе за увеличаване на търговията между ЕС и Канада с 20%, като европейската икономика ще печели по 12 милиарда евро на година, а Канада - 9,2 милиарда долара.