26 хил. литра некачествен дизел ще бъде изтеглен от пазара
Секция: ИКОНОМИКА
24 Януари 2017 18:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
26 хил. литра некачествен дизел ще бъде изтеглен от пазара

/КРОСС/ 26 000 литра некачествен дизел ще бъде изтеглен от бензиностанции в страната след акцията на ГДБОП, НАП и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съобщи МВР. Нарушителите ще платят глоби в размер на 176 000 лв.

Контролни действия по бензиностанции, собственост на различни търговски вериги, се проведоха на територията на шест области в страната. В тях участваха екипи на Икономическа полиция към областните дирекции на МВР, на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", на Националната агенция за приходите и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Специализираната акция за противодействие на данъчни престъпления и пресичане на разпространение на некачествени енергийни продукти бе проведена на 18 и 19 януари 2017 г., под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП.

В хода й са проверени общо 21 бензиностанции на територията на областите Пловдив, Кърджали, Хасково, Сливен, Стара Загора и Велико Търново. Най-много нарушения са констатирани в частта на компетенциите на Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

На пет търговски обекта е установено разпространение на некачествено гориво за дизелови двигатели, а на шест - документални нарушения. След наложена забрана за продажба, днес се очаква около 26 000 литра дизелово гориво да бъде изтеглено от мрежата. Нарушителите ще бъдат санкционирани с актове за установени административни нарушения на обща стойност 176 000 лв. Дирекция „Метрологичен надзор" на Агенцията е съставила и 8 протокола за задължителни предписания, а за установени нарушения по Закона за измерванията ще връчи 6 акта.

Други 8 акта и 7 писмени разпореждания са съставени във връзка с нарушения на изискванията за пожарната безопасност от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".
На два от проверените обекти приходната администрация е установила недекларирани съдове за съхранение на течни горива. Открити са разлики и в касовата наличност. Във връзка с установени данъчни задължения, в размер на над 100 000 лв., е наложен запор върху продавани горива на част от обектите. Иззети са оборотни средства и от НАП са съставени 2 акта за установени административни нарушения.

През периода на проведените действия Междуведомственият координационен център на ГДБОП е осъществил контрол и при вътреобщностно придобиване на стоки от рисково търговско дружество, обект на мониторинг от службите. При проверка на територията на Търговски център в София в контейнер са открити над 7000 чифта обувки, обозначени с логото на известни търговски марки.

Стоката е иззета в присъствието на представители на фирмите, носители на правата на интелектуална собственост, и експерти от Регионалната здравна инспекция. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172б от НК. Три склада, ползвани от същата фирма, са запечатани и е предприета пълна инвентаризация на наличната стока.