Рудник иска да купи на безценица къщите на хората в две села, възмутена Манолова
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2017 19:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рудник иска да купи на безценица къщите на хората в две села, възмутена Манолова

/КРОСС/От ръководството на Мини "Марица" изкупуват на безценица къщите на около 300 жители на две села и крият оценките на имотите. Това стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова, която имаше среща с жителите на двете селища, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Националният омбудсман Мая Манолова се застъпи за правата на жителите на радневските села Бели бряг и Трояново. Тя ще настоява хората да получат справедливо обезщетение за имотите си.

Хората се жалваха срещу принудителното им изселване с цел разширяване на добива на въглища в региона от "Мини Марица-изток" и ниските обезщетения, които получават срещу "заграбените", по думите им, имоти и земеделски земи.

Това са населени места на доизживяване. Мините купуват на безценица къщите на хората, а още по-странно е, че ръководството на Мините държи в тайна оценките на имотите, които би следвало да бъдат публични и най-малко да бъдат предоставени на потърпевшите. Това са първите села, които аз виждам, че биват изселвани по един наистина безобразен начин, който мачка самочувствието и живота на хората, изтъкна Манолова.

"Това трябва да се случи по европейски правила и стандарти, които важат за всички страни от ЕС", подчерта Манолова.

След срещата с представителите на банката омбудсманътще поиска среща и с новия министър на енергетиката, без значение, че е служебен, защото "мините са държавно дружество, а проблемите на хората не търпят повече отлагане", каза общественият посредник.

"Ще настоявам да се включат и представители на Българския енергиен холдинг, на ръководството на "Мини Марица-изток", на община Раднево и на местните хора - от инициативния комитет, кметовете на Трояново, Бели бряг, на съседните села", допълни още омбудсманът.

Манолова беше възмутена, че проблемът на хората се замита от няколко правителства и шефове на "Мини Марица-изток", прехвърля се от министър на министър и "от чекмедже в чекмедже".

По-рано днес общественият защитник посети двете села и разговаря с хората там във връзка с десетките жалби срещу принудителното им изселване.

Националният омбудсман призова председателя на парламента Цецка Цачева в последния ден на 43-то народно събрание да бъде разгледан мораториума за строеж в парк "Бедечка".