Увеличават се несъответствията в декларациите пред Сметната палата на хората от властта
Секция: ИКОНОМИКА
30 Януари 2017 10:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Увеличават се несъответствията в декларациите пред Сметната палата на хората от властта

/КРОСС/ Увеличават се несъответствията в декларациите пред Сметната палата на хората от властта. Това стана ясно от думите на председателя на Сметната палата Цветан Цветков пред bTV.

"Ако преди 5-6 години предимно не се декларираха получена наследствена нива или апартамент, то сега се наблюдава засилване на несъответствията, свързани с недекларирано дялово участие във фирми и дружества, както и недекларирани задължения към юридически лица, също така и вземания", отбеляза той.

Според Цветков, това подсказва, че законът трябва да се актуализира, тъй като не обхваща всички възможности за инвестиции и за придобиване на имоти и доходи.

"Най-много недекларирани доходи са за суми, получени извън заеманата длъжност", посочи Цветков. Според него, причината е ниският праг - 2000 лв. "Този текст в закона е приет през 2007 г. и вече е неактуален", смята Цветков.

Председателят на Сметната палата предполага, че едва ли има умисъл при пропускането на деклариране. "Информацията, с която ние боравим, е от официалните държавни регистри. Лицата, които не са декларирали пред нас, в същото време са декларирали пред другите органи", подчерта шефът на Сметната палата.

"Информацията за недекларирани доходи ние получаваме от НАП. Те са декларирали доходите там, пуснали са си годишната данъчна декларация и са платили данъци. Тоест единствено не е посочено пред нас, но е декларирано в НАП", уточни той.

Цветков не пожела да коментира конкретни имена във връзка с декларациите. Не се ангажира да каже коя е най-голямата сума, пропусната да се декларира, като обясни, че освен доходи се декларират и имоти.