София вече е най-евтината градска туристическа дестинация в Европа
Секция: Туризъм
30 Януари 2017 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София вече е най-евтината градска туристическа дестинация в Европа

/КРОСС/ София вече е най-евтината градска туристическа дестинация в Европа според традиционната класация на сайта priceoftravel.com. За седма година поред сайтът подрежда 56 от най-популярните туристически градове в Европа според цените им - от най-евтиния до най-скъпия. Съставителите на класацията, ориентирани към туриста с раница, калкулират за всяка дестинация една нощувка в евтин, но добър хостел, три хранения на ден, две пътувания с градския транспорт и входни билети за една забележителност, три евтини бири или друго развлечение, пише iNews.bg.

Според авторите на подредбата през 2017 г. икономичният турист може да прекара добре в българската столица с 43,75 лв. на ден (24,04 далара.) През миналата година трябваха 44,72 лв. и това поставяше градът на четвърто място - след по-евтините Киев, Букурещ и Краков, съобщава Дневник.

Ето за какво ще отидат парите:

Като евтин, но добър хостел се предлага Hostel Moste - 11,45 лв. нощувка със закуска (13,70 лв. миналата година);

Транспорт: 2 лв. (явно авторите на класацията нямат информация за поскъпналото билетче за градски транспорт);

Храна: 16,80 лв. (колкото през 2016 г.);

Напитки, развлечения - 7,50 лв. (колкото през 2016 г.);

Забележителности: 6 лв. (колкото през 2016 г.)

На второ място по ниски цени тази година е Краков, следван от Букурещ, Белград, Будапеща, Сараево. Киев, който беше сред най-евтините градове покрай събитията около "Майдана", вече е на седмо място. В десетката попадат също Чески Крумлов, Варшава и Загреб.

От година на година Цюрих пък продължава да е най-скъпият европейски град с еднодневен минимален разход от 127,16 швейцарски франка. Преди него са Рейкявик, Венеция, Берген и Осло.

Лондон е 50-ти в списъка с икономичен бюджет от 68,9 паунда, Париж е 45-ти - с дневен минимален разход за турист от 70,90 евро, Виена - 42-ра - с 66,56 евро, Рим - 41-ви 66,30 евро), а Брюксел - 40-ти - с 64,76 евро.