Според прокуратурата резултатите от референдума трябва да са задължителни
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Януари 2017 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Според прокуратурата резултатите от референдума трябва да са задължителни

/КРОСС/ Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска ЦИК да отмени своето решението за референдума, според което 12 000 гласа не стигат за задължителен мажоритарен вот в два тура и намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Това стана ясно във ВАП, където се гледа делото по жалба от Инициативния комитет "Шоуто на Слави" срещу решението на ЦИК от 11 ноември м.г. Прокуратурата бе представлявана от зам.-главния прокурор и шефа на адм. прокуратура Ася Петрова.

Според прокуратурата резултатите от референдума трябва да са задължителни, тъй близо 12 500 бюлетини без плик трябва се причислят към избирателната активност, а не да бъдат вадени от нея, заяви Петрова.

От Инициативния комитет също са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни.

Неудачите с бюлетините без пликове са заложени преди гласуването и се коренят в ЦИК, обясни прокурор Петрова. "Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея", коментира тя. Смятаме, че изборните книжа и протоколите СИК и РИК по съдържание не отговарят на изискванията на закона с прякото участие на гражданите в държавната и местното самоуправление, добави тя. Това било така, защото в закона се казва, че в броя на гласувалите трябва да бъдат отразени всички бюлетини, намерени в кутията, независимо дали са в плик или са пуснати без плик. Няма спор, че бюлетините без плик са недействителни, но те трябва да бъдат зачетени в общия брой на гласувалите. Съгласно протоколите обаче общия брой на гласувалите е определен само според броя на пликовете, а не на броя на бюлетините без плик. На делото бе представена експертиза, която каза, че 12 481 са бюлетините без плик, пуснати на референдума. Тя бе назначена от ВАС в края на миналата година.

По официална информация на ЦИК пък, референдумът не стана задължителен, защото 12 027 гласа не достигнаха.