Атака: Ако водата в София поскъпне, ще се появи нова категория бедност
Секция: ПОЛИТИКА
03 Февруари 2017 14:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атака: Ако водата в София поскъпне, ще се появи нова категория бедност

/КРОСС/Ако цената на водата в София достигне предложения праг на социална поносимост от 10 лева за кубик, ще се появи нова категория бедност - водно бедни хора, коментира депутатът от Атака Магдалена Ташева по време на дискусия за концесиите, организирана от партията.

Ташева посочи, че водата не е стока, а природно благо, и цената за потребление трябва да включва само доставката и отвеждането. Според изчисленията на Магдалена Ташева исканата от фирмата-концесионер социално поносима цена на водата в София означава четиричленно семейство да плаща около 160 лева месечно. "Това ще доведе до водно бедни хора, които не могат да задоволят нуждите си от вода, които боледуват и разнасят болести, ако продължи този грабеж и съобразяване с претенциите на чужд концесионер", коментира Ташева.

От Атака приветстваха ветото на Президента върху закона за концесиите, за който и те призоваха, но уточниха, че има неясноти около този акт. "Налагането на вето връща закона къде? Принципно трябва да го върне за разглеждане в 43-то Народно събрание, но понеже то не съществува, трябва да се каже дали следващият парламент ще се ангажира с това", каза депутатът Николай Александров.

От партията настояват служебният кабинет да направи обществено достояние всички договори от концесии след 1989-та година.