Асен Великов показва "Различната България"
Секция: КУЛТУРА
04 Февруари 2017 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Великов показва "Различната България"

/КРОСС/ Майсторът на обектива Асен Великов, който си спечели славата на страстен почитател на автентичния фолклор и превръщането му в образи, е събрал снимки, които ще потопят зрителя в една различна идентичност. Фотографската изложба, озаглавена "Различната България", надниква в българската душевност и традиции и техния съвременен образ. Фотосите са подредени от вчера в Националния етнографски музей. Асен Великов открива моделите си в специални пространства и в определени времена от годината. Това са националните и международни фестивали и събори, посветени на българския фолклор, игри, занаяти, традиционни обреди и поминъци. Част от тях са националният фолклорен събор "Рожен", традиционният събор "Пирин пее", фестивалът на фолклорната носия "Жеравна", националният събор "Петрова нива", международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник и още десетки инициативи, посветени на българщината.

"Има различна България - обяснява концепцията на експозицията Великов. - Различна от видимата всеки ден България на лъжите, кражбите, злоупотребите, бедността, посредствеността, неграмотността, нетърпимостта и омразата. Различна от територията на грубостта, егоизма, надменността, алчността, лакомията, безхаберието, апатията и безотговорността. Различната България е страна на красота, чистота, предприемчивост, дух на взаимопомощ и работа за доброто на цялото общество. Тя е страна на взаимно уважение, лично достойнство, морални принципи и семейни ценности, които българите пазят през вековете на своето съществуване, независимо къде по света живеят и каква е тяхната професия. В "различната България" основен неписан закон е хармонията между човека и природата, любовта и грижата към ближните".

Затова фотографът насочва обектива си към българските жени, деца и семейства в традиционни облекла и с лица, изразяващи родната душевност. Според него фолклорните събори са места, където всеки човек може да усети атмосферата на традиционната култура. Но те са също и места за една своеобразна инициация, където българинът, стига да пожелае, може да се завърне към същността на своята идентичност, да преоткрие пътя на красотата, чистотата и работата за общото благо, да премине в мирния, хармоничен, природен и прекрасен свят на "Различната България".

Куратор на изложбата в етнофрафския музей, която ще остане в залите му до 31 март, е д-р Петър Кърджилов.