Бизнесът иска осигуряване на човешки ресурси и конкурентоспобност на българските производители
Секция: ИКОНОМИКА
06 Февруари 2017 12:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнесът иска осигуряване на човешки ресурси и конкурентоспобност на българските производители

/КРОСС/ Като че ли вече има условия за един тласък на капиталовия пазар. Това обяви в началото на пресконференцията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) Васил Велев, предаде „Труд".

Смятаме, че има нужда от дълбока реформа на висшето, както и на професионалното образование. Парите на данъкоплатците за образование не се връщат в икономиката, посочи Велев. Според него професионалното образование се е превърнало в езикови гимназии, а трябва да заеме отново основна роля в подготовката на кадри. Държавни стипендии за определени специалности във висшите училища срещу задължение за професионално развитие в страната, иска още бизнесът.

Трябва да е ясно при такъв ръст на БВП, при такава производителност на труда, каква да е минималната работна заплата, а не с мокър пръст да гледаме накъде духа вятърът, заяви председателят на БСК Божидар Данев. Нашият кодекс на труда е от 1985 г., той е брадясало остарял. Ако искаме да сме в крак с цифровото общество, трябва да направим генерални промени в трудовото законодателство, смята Данев.

Хубаво е, че в програмите на повечето политически сили не се говори за вдигане на данъчната тежест. Единствено при социалистите се говори за увеличение на 20% на облагането върху доходи над 10 хил. лв., каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Трябва решително да се противопоставим, защото това е така наречената средна класа, смята Домусчиев. Той нарече идеята популистка в стил „дайде да ударим богатите" и посочи, че истински богатите ще намерят начин през офшорки или по друг път да избегнат такова облагане.

Една от важните задачи съвместно с новия парламент и ново правителство, каквото и да то, е да изготвим една стратегия за българската енергетика, каза още Домусчиев. За нас е важно да няма пак мегапроекти и големи шлемове, които в крайна сметка трябва ние да платим. Не ни трябват нови ТЕЦ-ове в „Мариците", не ни трябват нови милиарди, налети в ядрената енергетика, посочи Домусчиев, отново визирайки предизборни обещания на левицата.

Навсякъде в администрацията трябва на мястото на мълчаливия отказ да се въведе принципът на мълчаливото съгласие, призова още Васил Велев.