Отровиха над 30 кучета в Исперих
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Февруари 2017 20:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отровиха над 30 кучета в Исперих

/КРОСС/За 30 отровени кучета алармира във фейсбук разградската организация "Помощ за бездомните животни в Лудогорието". От групата са изпратили сигнал до Районната прокуратура в Исперих и Окръжната прокуратура в Разград.

В него се казва, че над 30 животни са убити по особено жесток начин. Цялата околност била осеяна с трупове на починали кучета. От организацията алармират, че са получили информация, че животните умират в страшни мъки и агония пред очите на живущите в района и най-вече на децата.

В сигнала се подчертава, че според Наказателния кодекс убиването на бездомни животни чрез отрова в проява на особена жестокост.

От "Помощ за бездомните животни в Лудогорието" настояват за незабавна намеса от страна на прокуратурата и предприемане на съответните законови мерки. От организацията искат да се извърши аутопсия и да се установи каква е използваната отрова, както и кои са извършителите. В социалните мрежи се разпространяват обвинения срещу местната власт в Исперих, като се твърди, че тя стои зад масовото убийство на кучетата.

Пред Дарик заместник окръженият прокурор на Разград Тихомир Тодоров обясни, че е започнало разследване. Само за ден по електронната поща на прокуратурата са постъпили 17 сигнала за смъртта на уличните животни. Местните хора споделят, че за последните 2 седмици са преброили 30 отровени кучета по улиците на Исперих. Тодоров в разпоредил на Районната прокуратура в Исперих да разследва случаите в едномесечен срок.

Кметът на Исперих Бейсим Руфад пък е категоричен, че масовото отравяне не е организирано от местната власт. Той допълни, че при но няма официален сигнал. Въпреки това е разпоредил проверка и очаква резултатите утре.