Бул. ”Дондуков” и ”Цар Освободител” могат да станат еднопосочни
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Февруари 2017 16:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бул. ”Дондуков” и ”Цар Освободител” могат да станат еднопосочни

/КРОСС/ Вариантът столичните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" да станат еднопосочни е бил обсъждан вчера в Столичния общински съвет.

Идеята е била разисквана на заседание на транспортната комисия в СОС, съобщи независимият общинският съветник Симеон Славчев в личния си профил във Фейсбук.

Той публикува и снимки със схеми как евентуално би изглеждал трафикът по двете основни артерии в центъра на София. Според проекта бул. "Дондуков" трябва да стане еднопосочен в посока Министерски съвет, а бул. "Цар Освободител" - еднопосочен в посока на Народното събрание и Софийския университет.

"Лично аз одобрявам предложението първо, защото това ще облекчи значително трафика в центъра на София, и второ, защото по бул. "Дондуков" ще се обособи самостоятелна двупосочна велоалея, както и трамвайно трасе. По този начин всички участници в движението пешеходци, велосипедисти, градски транспорт и автомобили ще се предвижват безконфликтно", коментира Симеон Славчев.

Общинският съветник уточнява, че все пак предложението трябва да бъде разгледано и обсъдено в комисиите на Столичния общински съвет и с гражданите и на тази база да бъде взето крайното решение.

През 2017 г. трябва да започне ремонтът на бул. "Дондуков" в участъка между Младежкия театър и ул. "Кракра". Той включва реконструкция на трамвайния релсов път, пътните платна и контактно-кабелна мрежа в участъка от ул. "Кракра" до Младежки театър".

В рамките на цялостния ремонт ще бъдат напълно обновени тротоарите, уличното осветление и отводняването, като е предвидено и изпълнение на мерките за достъпна среда.