Гришо триумфира у дома
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Февруари 2017 19:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гришо триумфира у дома

/КРОСС/ Григор Димитров е шампион на Garantie Koza Sofia Open! В един перфектно изигран финал Григор победи Давид Гофен с 7:5, 6:4 и след час и 39 минути победоносно вдигна ръце и целуна корта в домашния си турнир за кеф на 12 хиляди зрители, изпълнили до краен предел „Арена Армеец".

За българския тенис герой това е общо шеста титла от АТП турнир, а с нея той се превърна в първия с два трофея през 2017. Така Григор продължава феноменалната си серия от началото на годината - 14 победи от 15 мача.

Във финалния сблъсък Димитров просто нямаше никакво намерение да напуска корта без трофея и го показа от самото начало, пише Гонг. Двубоят бе истинско надиграване от дъното на корта, в което обаче българинът бе този, който знаеше как да доминира и как да променя ритъма, за да стига до успеха в разиграванията. Публиката също помогна, за да се стигне до мечтания от всички фенове на Григор край на турнира в София.

За Гофен това бе пети загубен АТП финал от общо седем изиграни, както и шеста загуба от шест мача срещу Гришо, който определено се превръща в кошмарен съперник за него.

Мачът започна отлично с ранен пробив на Димитров и аванс от 3:0. Гофен обаче показа, че е готов за битка и с три гейма на своята сметка набързо изравни.

В 9-ия гейм Григор трябваше да спасява цели три точки за пробив, но все пак се справи с критичната ситуация, а след това постигна пробив в последния възможен момент за 7:5.

Втората част започна великолепно за Димитров, който постигна два пробива и поведе с 5:0. При 5:1 и 40;0 изглеждаше, че всичко в мача е свършило. Гофен обаче не мислеше така, спаси и трите мачбола на съперника и върна единия от двата пробива. Белгиецът продължи да се възползва от нервността на българина и пред смълчаните зрители в „Арена Армеец" успя да върне и втория пробив. При 5:4 той сервираше за изравняване на резултата, но точно в този момент Григор взе своето, осигури си нови три мачбола при 0:40 и реализира втория от тях, за да стана шампион в домашния си турнир!

Със спечелените точки от успеха българинът ще се изкачи до №12 в света, задминавайки Томаш Бердих. Именно Гофен пък е 11-и на съвсем малко пред родната гордост. И за двамата през следващата седмица предстои участие на турнира от сериите АТП 500 в Ротердам.