Славчо Велков: Важното е да не си свързан с чужда ДС
Секция: Интервюта
14 Февруари 2017 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Славчо Велков: Важното е да не си свързан с чужда ДС

/КРОСС/ Експертът по сигурност о.р. полковник Славчо Велков е сред новите лица, които бяха утвърдени за водачи на листи на БСП. Той ще оглавява червените кандидат-депутати в Пазарджик. С какви мотиви влиза в политиката и с какво го е впечатлила предизборната платформа на БСП? Ако бъде избран в следващия парламент, къде ще бъдат насочени неговите усилия. Трябва ли да се реформира системата ни на национална сигурност и как? 

Платформата на БСП е реалистична и си заслужава усилията.

- Г-н Велков, Корнелия Нинова заяви, че един от начините БСП да покаже готовността си за промяна е участието в кандидатдепутатските листи на общественици, журналисти, интелектуалци, които не са били пряко свързани с партията. Вие сте един от тях. Какво ви мотивира да влезете в политиката?
- Аз съм от гражданската квота на партията. Мотивира ме личната покана на председателя на БСП Корнелия Нинова, с която се познаваме повече от 20 години. Разбира се, това не беше достатъчен мотив. Поисках предизборната платформа и внимателно я проучих, дори участвах в обсъждането й в един от нейните раздели. Затова реших, че тя е достатъчно реалистична, не е популистка и може да бъде изпълнена. Както и че е финансово добре разчетена и си заслужава усилията.

- Какво ви впечатли в раздела за вътрешна сигурност, отбрана и обществен ред, където вие сте експерт?
- Отварям веднага една скоба и като университетски преподавател казвам, че националната сигурност е политика на защита на националния интерес и тя има своите много сериозни измерения не само като вътрешна и външна сигурност, охрана на границите, а и своите икономически, социални, политически, енергийни, здравни, етно-религиозни и други аспекти. Така че националната сигурност е много широк спектър от политики на защита на националния интерес, а той е осъзнатата потребност на нацията. Ако погледнете разделите на програмата на БСП, те са измерение на националната сигурност. Да кажем - социалното измерение, много добре разработено и изпълнимо, без обещание за двойни пенсии и заплати, енергетиката, икономиката, външната политика и сигурността, образованието. Програмата има стратегическа цел далеч във времето, а не е само за един мандат.
От нея личи, че тук става дума за национален интерес, а не за корпоративен или партиен. Изготвена е и е обсъждана от широк кръг специалисти. Не случайно се канят хора от т.нар. гражданска квота, които са експерти в някои от тези направления, които изброихме.

- Ако бъдете избран в следващия парламент, къде ще насочите своите усилия?
- Ако живот и здраве избирателят ни даде кредит на доверие, моите усилия ще бъдат насочени най-вече в подпомагане на изработване на нова стратегия за сигурност, която да гарантира в достатъчна степен защитата на България, на нейните граждани, в съответствие със заплахите от миграция, бежански поток, тероризъм, битова, криминална, организирана престъпност и т.н.

- Преди време определихте тероризма като "война по време на мир" и "война без край".
И заявихте, че е крайно време за създаване на единна европейска политика по противодействие на тероризма. Как може това да се случи?
- Продължавам да твърдя, че трябва да има единна европейска политика по противодействие на тероризма с основен мотив, че сигурността на външната граница на България, разбира се, и на Гърция и Италия, е сигурност на страните в Европа. Ние буквално сме в средния край на ЕС. И няма как всяка отделна държава със своя собствена национална политика да се справи с предизвикателството, което е глобално. Проблемът няма как да се реши на парче. В тази връзка се правят вече стъпки. Бяха формирани няколко мощни структури за общоевропейска сигурност и вероятно ще се направи още повече в тази посока. Госпожа Ангела Меркел вече е отрезвена от това, което се случи в Германия.
Именно по линия на тероризма Берлин предприе мерки за усилена депортация на големи групи имигранти. Това ще се случи и на територията на други европейски страни.
Нашето правителство трябва да ползва в това отношение законите, които е изготвил парламентът, за да може да се справя със заплахите

- Корнелия Нинова заяви, че приоритет на партията е с общи усилия да се сложи край на "паралелната държава", което съдържа борба с корупцията, въвеждане на правила във всички сектори и възмездие за тези, които не спазват правилата. Какво е вашето мнение по въпроса?
- Смятам, че Нинова има достатъчно основания да го каже и вероятно достатъчно данни и факти. Казаното от нея не е нещо ново. Говорим за една виртуална държава, извън онази, която ние виждаме, но вътре в нейния състав, която не допринася с нищо за развитието на България и благосъстоянието на гражданите, а напротив -отнема. Когато говорим за корупцията по висшите етажи на властта, наричана мафия в Италия, става дума за престъпната симбиоза между организирана престъпност и изпълнителна или друга власт.

- Трябва ли да се направи пълна ревизия на работата на предишния кабинет?
- Когато президентът Румен Радев каза на служебния премиер Огнян Герджиков да направи пълен преглед и анализ на състоянието на ведомствата, вашите колеги написаха "ревизия". Това е термин, който е характерен по-скоро за финансови параметри. Става въпрос за това - да се направи трезва оценка за състоянието и необходимостта от реформиране.

- Как бихте оценил свършеното от екипа на бившия премиер Бойко Борисов в сектора "сигурност"?
- Не съм човекът, който да дава оценки. Мога да кажа, че в сектора "сигурност" не всичко е направено. Въпреки твърденията, че имаме нула имигранти, преминали на турско-българската граница, в същото време от доклада на МВР става ясно, че е много засилен потокът от северозападната граница. Ако имаме нула на южна граница, откъде е потокът на северозападната граница? Не казвам, че нищо не е направено, защото има хиляди честни професионалисти, особено в системата на МВР, в областта на противопожарната дейност, които са вършили работата си много добре. Не можем обаче да кажем, че всичко е направено. Когато говорим за борба с корупцията, това трябва да започне от изкореняване на корупцията сред тези, които трябва да пазят това да не става, които трябва да пазят правата на гражданите. Да се прочисти собствения имот.

- Не е ли притеснително, че в кандидатдепутатските листи има хора, свързани с Държавна сигурност? Вие също имате картонче, нали?
- Бил съм свързан с Държавна сигурност. Подчертавам - с българската ДС. Това е стара дъвка, в интернет я има от 2012 г., но никъде не е написано, че Славчо Велков е бил и кадрови офицер от ДС, освен че има картонче. Притеснява ме това, че се забравя другото. Да не би господ да ми е дал званието "полковник" в МВР? Слава Богу, има много живи хора, които помнят това нещо. Важно е човек да не е бил свързан с някоя чужда Държавна сигурност. Това вече е страшно. Аз няма от какво да се притеснявам.

- Дали междуличностните вражди могат да попречат на БСП в предстоящите избори?
- На мен никакви междуличностни вражди не могат да ми попречат. Аз съм боец.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА, в. "Стандарт"