Българското вино е в топ 5 на най-качествените вина в света
Секция: КУЛТУРА
14 Февруари 2017 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българското вино е в топ 5 на най-качествените вина в света

/КРОСС/ На 14 февруари съвпадат три празника - църковният за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и католическият празник на Свети Валентин.

Според директора на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев площта на лозята у нас се увеличава, увеличават се и винарските изби, а българското вино е в топ 5 на най-качествените вина в света: "Има 264 изби, които работят в страната. Произведено количество вино - 127 000 000", каза Коев пред БНР и допълни, че от това вино се изнасят между 58 и 62 000 000 литра на година. "А 120 000 000 литра е консумацията на вино в страната. Само 5 000 000 е вносът. Само за справка - Франция - лидер в световното винопроизводство, най-добрите, най-големите - 47% от консумацията на вино във Франция държи чуждия пазар, в рамките на тези 47% е и българско вино", каза още Коев.

Единственият Институт по лозарство и винарство у нас, който е в Плевен, отбелязва днешния празник на лозаря, популярен като Трифон Зарезан. Плевенският Институт по лозарство и винарство е прочут с новите си сортове грозде, лозов посадъчен материал и с иновативни технологии във винопроизводството. Там се намира и една от най-старите изби в страната.

"Самата традиция повелява да бъде зарязана лозата, а на мястото, където е зарязана лозата, да бъде полято с вино, за да има голям берекет", каза директорът на Института проф. Иван Пачев.

За Деня на Трифон Зарезан ще бъде открита нова винарска изба в село Овчарово. На празника ще присъстват специалистите от Лозаро-винарския комплекс в Тъpгoвищe, който стопанисва близо 10 хиляди декара лoзoви мacиви. Изпълнителният директор инж. Петко Матеев призовава държавните органи за по-голяма подкрепа за родното винопроизводство: "Примери за правителства, които се грижат за своите производители, това е Турция. След като последната капка от местното вино се изпие, тогава се дава лиценз да се внесе от друга страна вино. Същото се отнася и за Румъния. Там има малко молдовски, малко български вина, останалите вина са си само техни. Същото се отнася за Унгария, за водката в Полша, за уискитата във Великобритания. "

Традиционните обичаи за Трифон Зарезан ще представят самодейци пред майсторите и посетителите в музея на открито "Етър" край Габрово. Фолклорна група от севлиевското село Богатово ще пресъздаде обредите на предците ни, които на този ден зарязвали лозите и избирали цар - стопанинът с най-добре гледано лозе и най-хубаво вино. В селата с развито лозарство на времето празнували с песни и свирни, извивали хора и слагали богати трапези. Смятало се, че колкото по-пиян е царят, толкова по-голямо ще е плодородието. Както се полага на днешния празник в чест на Св. Трифон, участниците във веселбата ще вдигнат наздравици с вино.

На днешния ден в Кюстендил, в центъра на града, доброволци раздават картички "Валентинки", които се изработват още от средата на януари в арт работилница в местно читалище:

Изработваха предимно "Валентинки" по случай празника, картички, които си ги взеха за техни приятелчета, родители, сърчица с послание за безопасна любов: "Любовта е повече от чувство. Тя е състояние на духа", "Животът е цвят, любовта - мед от него", каза ръководителят на арт работилницата Силвия Каралийска.