Уникална изложба в Бургас показва "лайфстайла" на по-заможните българи през XIX
Секция: КУЛТУРА
14 Февруари 2017 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникална изложба в Бургас показва "лайфстайла" на по-заможните българи през XIX

/КРОСС/Уникална изложба показва "лайфстайла" на по-заможните българи през XIX. Това е периодът на "алафрангата", когато нашите предци са започнали да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит.

Изложбата се нарича "Луксът на XIX век" и ще бъде открита за посещение в 18 часа на 17 февруари, петък - зала "Ал. Г. Коджакафалията" на КЦ "Морско казино". Тя включва основната част от експозицията "Дарени и спасени съкровища" на Регионален исторически музей - Бургас и представя промените във вещния свят на градското население.

Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век извикват на живот все по-голямо производство на декоративни елементи от интериора - свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. За статуетки и съдове се използват различни метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави лукса и изкуството достъпни за широк слой граждани.

Колекцията на Регионалния исторически музей в Бургас от европейското приложно изкуство включва голям брой часовници, сервизи, картини, огледала, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан. Тези ценни образци са задържани и конфискувани от Регионална митническа дирекция - Бургас при два различни опита за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.

Постъпилата през 1996 г. "френска колекция" включва 13 бр. настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Предметите са датирани от края на 18 в. и 19 в. Това е епохата на романтизма, чиито идеи се оформят в началото на 19 в. и носят много промени спрямо просвещенския 18 в. Тази епоха е проникнала в света като "религия на чувствата"у носеща ново светоусещане. Представените предмети са част от френското приложно изкуство, проникнало във всекидневието на буржоазията.

През 1998 г. е задържана на митницата и постъпва в музея т.нар. "румънска колекция" от предмети на декоративното и приложно изкуство. Колекцията съдържа картини, огледала, сервизи. Изложените експонати са произведени в ателиета на Австро-Унгарската империя и Италия - те са част от интериора на европейските домове от началото на 20 в.

Регионалните музеи в Бургас и Русе избраха заедно темата "Луксът на ХIХ век" и за пръв път я показват пред публика. По този начин бургаската колекция от конфискувани предмети се включва в мобилна изложба и достига до разнообразна публика.

През 2016 г. на Панаира на музейните изложби "Луксът на ХІХ век" получи от Министерството на културата Награда за концепция на мобилна изложба в Категория "Съвместна изложба".