Холандската компания PAL-V вече приема поръчки за аеромобила си
Секция: Автомобили
14 Февруари 2017 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Холандската компания PAL-V вече приема поръчки за аеромобила си

/КРОСС/Не са малко компаниите които работят по темата аеромобил, но като че ли холандската компания PAL-V International B.V. ще е първата която ще успее да стартира продажбите си към клиенти. Своя аеромобил, който по инжинерната терминология спада към катогорията автожир /работещ във въздуха на вертолетен принцип/, холандицте разработват от 18 години насам и вчера успяха да обявят цената й и да стартират приемането на поръчки.

Естествено, притежанието на модела на PAL-V Liberty Sport няма да е евтино - базовият вариант на машината струва 299 000 евро, а по-оборудваното изпълнение Pioneer Edition 499 000 евро. В момента компанията приема аванс по всяка поръчка в размер на 2500 евро. Серийното производство е планирано за старт в края на годината, а предаването на първите машини на клиентите ще става след есента на 2018-а.

PAL-V Liberty е двуместен, двумоторен автожир (жироплан, жирокоптър), приспособен за каране по нормални пътища. В наземния си вид машината е колкото компактен кросовър на габарити - дължина 4 м, ширина 2 м, височина 1,7 м. По-малкият двигател с мощност 100 к.с. Rotax позволява на машината да развива скорост на пътя до 160 км/ч и да се ускорява от място до 100 км/ч за под 9 секунди. Теглото на Liberty е едва 664 кг, а максималното му полетно тегло е 910 кг.

video:https://www.youtube.com/watch?v=XFeihBc9Voc

За полетния режим отговаря вторият, по-мощен двигател, също на Rotax, с мощност от 200 к.с. Той осигурява максимална скорост на летене от 160 км/ч, но препоръчителната крейсерска скорост във въздуха е 140 км/ч. Далечината на полета с едно зареждане е 400-500 км, максималната височина 3500 м. Преминаването на машината от наземен в полетен режим на движение отнема от 5 до 10 минути, за излитане е необходима равна площадка с размери 200 × 20 м. За кацането е достатъчно свободно разстояние от едва 30 м.

Производителят подчертава, че конструкцията е такава, че дори да се счупи по време на полет моторът, PAL-V Liberty няма да падне като камък на земята, а ще планира акуратно в режим на авторотация. За управлението на новия аеромобил са необходими едновременно шофьорска книжка и летателен лиценз.