Залогът за властта се оглежда в листите. Обиграни кадри срещу нови лица
Секция: Интервюта
15 Февруари 2017 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Залогът за властта се оглежда в листите. Обиграни кадри срещу нови лица

/КРОСС/ „Ако с чувството - кой е по-напред в листите тръгнем на избори, няма да успеем! Но ако тръгнем с общата идея за победа, ще успеем!" Това заръча на своите в партията Стефан Данаилов в последното си тв интервю. Така той хем показа проблема, хем изхода от него.

А проблемът е стар и го има във всички партии- реденето на депутатски листи винаги ражда недоволства, конфликти, нерядко и публични скандали. Потушаването им е въпрос на съобразяване с партийната воля, с потискане на личното его и с реалната преценка на ситуацията.
Истината е, че подредбата на една листа издава по най-категоричен начин визията на партийния лидер за това какви цели си поставя и с какъв екип иска да ги постигне.

„Промяна и връщане на БСП във властта" - бе мотото, с което Корнелия Нинова влезе в битката за лидер на партията през май 2016 г. Изненадващо за всички обърна конгреса. Поведението ѝ подейства като шок сред делегатите. И спечели. Пое партията с 12.4% рейтинг срещу 24.5% на ГЕРБ (по дани на Галъп от май 2016 г.)

„Промяна и първа стъпка за връщане на БСП във властта", бе отново мотото, с което Нинова наложи през август неизвестния Румен Радев като кандидат за президент на БСП. Пое огромен риск. Пребори се с консерватизма в БСП. Игра рязко, твърдо, дори хазартно. И спечели.
Не само това - успя за превърне кампанията за президентските избори във вълната „Радев" за БСП. За два месеца вдигна с 6 пункта доверието в столетницата (ГЕРБ - 20.3% БСП - 18.4%, по данни на Галъп за декември 2016 г. ) и пречупи негативната тенденция, която в последните 15 години оставяше БСП все в ъгъла на общественото внимание.

„Промяна първо в нас, за да покажем, че можем да променим и България"- с това мото Нинова поведе партията и към предсрочните парламентарни избори. Когато го казваше, като че ли никой около нея не допускаше колко надълбоко е готова да бръкне, разбивайки закостенели норми, захвърляйки клишета, разкъсвайки властови и бизнес връзки, пуснали дебели корени в партийните структури. Свикнали с годините на красиви и празни приказки, мнозина от апарата ръкопляскаха, без да осмислят, че този път няма да е като другите, че след приказките идват действията, а те могат да засегнат спокойното им до този момент битие на местни феодали. Не усетиха, че думата „промяна" означава битка със статуквото, с времето досега, с онова, което не сме направили, за да имаме днес държава, която не харесваме.

След вълната „Радев", която изстреля избрания от нея топпилот в президентския кабинет, сега Нинова иска да направи и вълната „нови лица в листите", с които да върне БСП във властта. Неостъпвайки от позицията си за радикална промяна, съобразена с очакванията на хората, Нинова продължи да тегли партията си нагоре в общественото внимание - за първи път през януари 2017 г. БСП изпревари основния си противник с 28.7% рейтинг срещу - 27 ,6" за ГЕРБ. Разликата е минимална и е в рамките на статистическата грешка, но тенденцията е неоспорима - БСП е във възход и наистина посяга към властта. Това го признават дори и опонентите ѝ.
Цифрите говорят само едно - откакто Нинова пое столетницата, обществото доверие към БСП е скочило двойно. Поглеждаме и личните рейтинги на лидерите - през юни -2016 г. Борисов има 33% одобрение, Нинова - 20%, през януари 2017 г. Нинова е с 24.9, Борисов - 24.6. (данните са отново на Галъп).

Правя тези сравнения, за да подчертая, че когато един лидер за толкова кратко време е успял да постигне такъв сериозен успех, той има право - не!, той е задължен да продължи да налага тази линия на промяна. Дори и когато среща съпротива.
Корнелия Нинова не само успя да извади БСП от летаргията, но и да я постави на съизмерим с ГЕРБ пиедестал. За първи път от 10 години някой се осмелява да оспори хегемонията на ГЕРБ в общественото съзнание. За първи път една партия се опитва да отнеме властта на ГЕРБ. Нещо повече, за първи път някой се осмеляма да иска да влезе в политически двубой с Борисов. На тези парламентарни избори ще наблюдаваме оспорваната лидерска битка "Борисов-Нинова" за премиерското кресло. Това е битка на две различни визии за държавата, на два екипа с равностойни в момента обществени позиции, но неравностойни изходни позиции. Около Борисов е събран силен властови екип, перфектно боравещ с механизмите на управлението, познаващ детайлите на властовата машина. Това е неговото предимство. И той знае как да го използва.

Подборът на водачите на листи на БСП е отговорът на Корнелия Нинова към Борисов: ти имаш обиграни кадри, аз ще извадя нахъсани млади, ти искаш да ги върнеш във власта, аз ще им покажа пътя към властта.
За първи път залогът е толкова голям..
Затова и сега Нинова играе рисково.
Извади срещу ГЕРБ популярни имена, които подействаха като шок не само в партията. Успя да наложи 40% нови лица в листите, предложени от нея . Пленумът ги прие с ръкопляскания, а социолозите прогнозират, че само заради тях БСП е качила поне със 100 000 гласа доверието към себе си.
В някои структури обаче тръгнаха брожения - София -област, Варна, Бургас.
Причината е отново позната. „Не искаме да ни се спускат „отгоре" парашутисти", както е било досега! Вие там „горе" не сте прави!".
Добре, но вие там „долу" колко избори досега спечелихте?
Нинова има зад гърба си най-голямата за 15 години победа за БСП. И това ѝ дава основания да настоява да се вслушат в гласа ѝ, да приемат избора ѝ, колкото и да изглежда невероятен за някои в този момент. Победителят има право да подреди екипа си.Така е по цял свят.

Както често се е случвало, и сега „драмата" между „Позитано" 20 и местни "бунтовнически" ядки стана публичен факт. Защото БСП е толкова демократична партия, че не се свени да прави скандалите си едва ли не „на площада". И в ГЕРБ има брожения по повод реденето на листи, но да се е чуло нещо такова? Да е скочил някой срещу волята на лидера? Да е скършил някой думата на Борисов? Утре той ще съобщи имената на водачите и всички ще тръгнат да работят за тях. Защото общата цел е много по-голяма от личните терзания на някой недоволен от факта, че не се е видял на мечтаното от него място в листите.
И Ламбо им го каза.

Нинова ще успее да потуши и това недоволство. Зад гърба ѝ са вече няколко огнища на напрежение, върху които тя знаеше кога и как да плисне студена вода - и при съставянето на Изпълнителното бюро, и при налагането на новите уставни норми. Сякаш следва неусетно максимата на Шарл де Гол: „Винаги избирайте най-трудния път, там няма да срещнете конкуренти". Въпреки резките движения, въпреки налагането на радикални промени, Нинова не допусна да пламнат братоубийствени войни в БСП, каквито наблюдаваме в десницата сега и каквито си спомняме в началните години на прехода сред червените редици. И това е сериозното ѝ постижение като партиен водач. Хора на Михаил Миков има и в Изпълнителното бюро, и сред водачите на листи. За Янаки Стоилов тя заяви, че той ще бъде нейната номинация за конституционен съдия.Тя няма да изгони никого. И ще дойде време да намери място на всеки мощен, знаещ и кадърен.

Нинова много добре знае, че ако иска да успее в дългосрочен план, трябва да ползва първо, целия кадрови и експертен капацитет на партията, и второ, да не си отваря фронтове на всички страни. Още повече че, е наясно - не постигне ли поредната за БСП победа, няма да ѝ го простят! Апетитите за поста ѝ не са малко. В БПС има достатъчно „водачи", които се виждат с маршалски жезъл. Отделен е въпросът за личната им преценка.

Нинова няма и благодатната партийна среда на Борисов - колкото и да греши, партията му прощава и не иска да се разделя с него. В това отношение Борисов като че ли повтаря Чърчил: „Успехът се състои в това да вървиш от една грешка към друга, без да губиш ентусиазъм". В БСП нещата не стоят така. Тази партия е жестока с лидерите си. Спомнете си Виденов, Луканов, Лилов, Живков. В това отношение само Станишев прави изключение, но то е по-скоро заради ръководния му пост в ПЕС.

Така че Нинова няма право на отстъпление. Пак ще цитирам Чърчил: "Нищо в живота не е толкова ободряващо, колкото да стрелят по теб и да не те улучат."

Автор: Валерия Велева, Епицентър