Омбудсманът Мая Манолова облече пижама в подкрепа на онкоболните деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Февруари 2017 17:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Омбудсманът Мая Манолова облече пижама в подкрепа на онкоболните деца

/КРОСС/„За мен е чест да съм домакин днес, на 15 февруари, когато в цял свят се отбелязва Международен ден на децата с онкохематологични заболявания. По предложение на децата прекарваме този ден по един забавен начин - с пижами, но пъстрите ни пижами са знак за солидарност към стотиците деца, които заради заболяването прекарват повечето от времето си с пижами, но и послание към институциите, към политиците, към обществото - затова, че децата имат право на най-високите стандарти в медицинската грижа, имат право на приятелски настроено образование и на институции, в чиито фокус да са техните проблеми и техните интереси." Това каза омбудсманът Мая Манолова в клуба на институцията, където се проведе първото пижамено парти в подкрепа на децата, болни от рак.

Инициативата бе организирана съвместно със Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания", за да се даде гласност на проблемите на малчуганите, борещи се с тежката и коварна болест.

Събитието уважиха изпълнителният директор на Центъра „Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ, столичният заместник-кмет с ресор "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" Албена Атанасова, новият заместник-председател на ДАЗД д-р Валентин Димитров, директорът на „Младежки политики" към ММС Радостина Раданова, представители на УНИЦЕФ, БЧК, неправителствени организации и др.

„По принцип съм смел човек и ежедневно заставам срещу интереси за милиони, силните на деня и монополистите, но истински смели са именно децата с онкозаболявания, защото всеки ден те се борят с много по-силния противник в лицето на болестта, не се предават и продължават напред с увереност и усмивка. Възхищавам се от тях и техните родители, за мен е чест да бъда техен приятел", каза Мая Манолова.

Актьорът Ненчо Балабанов прочете приказката „Горският герой", посветена на борбата с болестта и раздаде десетки автографи на малките си фенове. На събитието присъства и седемгодишната Иванина Атанасова, която ще дари красивата си коса си за направата на перука за дете с онкозаболяване.
За доброто настроение на партито се погрижиха малчуганите от 73-то ОДЗ „Маргарита", вокална група „Сладки пуканки" от Националния дворец на децата, които изпяха песента „Щом си с мен" и малките артисти от школата по Атракционни изкуства към двореца.

Всеки гост на събитието имаше възможността да остави своето послание в знак на подкрепа към децата с онкозаболявания. Омбудсманът Мая Манолова написа: „Да превърнем 15 август в национална кампания - заедно!" „С вас сме по-пътя на сбъднатите мечти", бе посланието на председателя на Съвета на децата Йоана Захариева, а председателят на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания" Маргарита Борисова написа: „Щом си с мен ... можем всичко!".

Лакомствата и напитките за децата осигуриха „Кауфланд България", KFC, Сдружение „Маринела", Жана Величкова - изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Накрая всяко дете си тръгна с плюшена играчка от Българския Червен кръст и „златен" балон от омбудсмана, символ на съпричастността към децата с ракови заболявания по целия свят.