Изключителните 4K Pro HDR OLED телевизори EZ1000 и EZ950 на Panasonic създават нови стандарти и нов еталон за телевизионната продукция през 2017 година
Секция: Технологии
15 Февруари 2017 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изключителните 4K Pro HDR OLED телевизори EZ1000 и EZ950 на Panasonic създават нови стандарти и нов еталон за телевизионната продукция през 2017 година

/КРОСС/ Най-прецизният и модерен видео процесор и OLED технологията с безпрецедентното си пресъздаване на цветовете и невероятния си контраст пренасят Холивуд у дома

Днес Panasonic представя новата си гама 4K Pro HDR Ultra HD OLED телевизори. След обявяването през януари тази година на 65-инчовия EZ1000, който завладя посетителите на изложението за потребителска електроника CES 2017 в Лас Вегас, Panasonic има удоволствието да представи 77-инчовата версия на EZ1000, заедно с втора серия OLED телевизори за 2017 г., EZ950, която включва 65-инчов и 55-инчов модел.

EZ1000 и EZ950 отключват пълния потенциал за пресъздаване на цветове и контраст на най-новата екранна технология OLED, с безпрецедентни нива на черното и възможно най-прецизните цветове. В резултат на това, телевизорите изобразяват изключително красива и прецизна картина. И двата модела са оборудвани с най-новия и модерен чипсет на Panasonic Studio Colour HCX2, който осигурява прецизност на цветовете, невиждана досега при потребителски телевизор, и която доскоро беше достъпна само при професионалните монитори, струващи десетки хиляди долари. С телевизорите си EZ1000 и EZ950 Panasonic разширява границите на телевизионната технология, като създава прецизна картина, която повече отвсякога се доближава до визията на режисьора.

За осигуряване на възможно най-високото качество на звука, озвучителната система на EZ1000, наречена Dynamic Blade Speaker е специално настроена и оптимизирана от инженерите на Technics. От своя страна, EZ950 възпроизвежда изключителен звук с мощните си 40W говорители и впечатлява със своята пиедестална поставка, вдъхновена от най-новите тенденции в интериорния дизайн.

65-инчовият EZ1000, и 65-инчовият и 55-инчовият EZ950 ще се предлагат в Европа от юни 2017 г., а 77-инчовият EZ1000 ще бъде на пазара през есента.

Пренася Холивуд у дома

Получили статус на 4K Pro HDR, EZ1000 и EZ950, съдържат ключови нови компоненти, чиято комбинация ги прави най-впечатляващите телевизори, произвеждани някога. Сред тях са HDR OLED панелът от ново поколение, новият процесор Studio Colour HCX2 (който е способен да осигури възможно най-прецизните цветове) и ниво на пиковата яркост почти два пъти по-високо от това при обикновените OLED телевизори. Това в комбинация с нулевото ниво на черното осигурява динамичен обхват, по-висок от необходимия за получаването на HDR Premium сертификат. За извличането на пълния потенциал на тези компоненти, Panasonic си сътрудничи с водещи холивудски специалисти, с помощта на които оптимизира процеса на обработка и пресъздаване на картината. Никога досега такъв телевизор, който да е достатъчно добър за професионална употреба, не е бил достъпен за домашните потребители.

EZ1000 и EZ950 са оборудвани с новата функция HDR Brightness Enhancer, специално предназначена за оптимизиране на HDR картината в много светли помещения. Тъмните сцени, които са трудно видими в такива условия, се оптимизират чрез увеличаване на яркостта в зоните, където тя е ниска, което придава нужното им въздействие, дори в много светла среда.

Водещият модел EZ1000 също така е оборудван и със специален филтър на екрана, наречен Absolute Black Filter (Абсолютно черен филтър). Този филтър поглъща околната светлина и елиминира отраженията, така че черните зони в картината действително да изглеждат черни, особено в светло помещение.

Обработка със Studio Colour HCX2

Представлявайки кулминацията на десетилетия технологични разработки на Panasonic при производството на първокласни плазмени телевизори и професионално телевизионно и филмово оборудване, новият Studio Colour HCX2 4K процесор осигурява безпрецедентна прецизност на цветовете,  чистота на дълбокото черно и изключителна яркост на HDR OLED панела. Тъй като всеки OLED пиксел излъчва своя собствена светлина, при изобразяването на дълбок черен цвят OLED пикселите буквално се изключват – и повторното им включване изисква доста голям физически „скок“ в технологично отношение. За оптимизирането на този процес Panasonic използва своето ноу-хау от плазмените телевизори, в резултат на което постига безпрецедентна детайлност в най-тъмните сцени, близки до черното.

Прецизно настроен от холивудски специалисти по визуални ефекти за постигане на качествена картината, отговаряща на визията на режисьора, процесорът Studio Colour HCX2 4K е специално разработен и оптимизиран за поддръжка на изключително широката цветова гама, характерна за OLED технологията. Резултатът е по-прецизно пресъздаване на цветовете, особено там, където това е затруднено, например в тъмните или в много светлите зони. Важен компонент на процесора е системата за корекция на цветовете, която използва професионални таблици на съответствие 3D Look Up Table. За всяка отделна стъпка на яркост е запаметена пълна база данни от съответстващи й цветове, за да се гарантира, че винаги се изобразяват възможно най-прецизните цветове, дори при най-сложните образи. EZ1000 и EZ950 се характеризират с почти пълно покритие на DCI цветовото пространство, което се приема за основен компонент в пресъздаването на автентична картина с висок динамичен обхват (HDR).

Качеството и характеристиките на EZ1000 са толкова добри, че той може да бъде използван и като професионален монитор. За целта са предвидени и съответните функции. Професионалистите могат да качват свои собствени таблици на съответствие „3D Look Up Table“ чрез USB портовете. Също така, OLED телевизорът предлага възможност за ISF калибриране (Imaging Science Foundation) и съвместимост със системата за калибриране CalMAN на Portrait Displays. Наличието на тези функции е още едно доказателство за максималната прецизност на картината на EZ1000. Но само нашата дума може би не е достатъчна, за да ви убеди в способностите на EZ1000 и EZ950 да пресъздават образи с изключителна прецизност. Затова Panasonic кандидатства за пълно и независимо сертифициране на телевизорите от THX, което ще означава, че те могат да пресъздават картина, напълно отговаряща на визията на режисьора.

 

Panasonic очаква да получи и „Ultra HD Premium“ сертификат за EZ1000 от организацията Ultra HD Alliance, представляваща аудио/видео индустрията. За да бъде сертифициран, екранът трябва да отговаря на редица строги критерии за контраст, яркост, резолюция и цветове, определени от Ultra HD Alliance и необходими за точното пресъздаване на великолепна HDR картина.

 

Създадено за съвременносттаи за бъдещето – HDR

Изключителната прецизност на цветовете, супер-дълбокото черно, безпрецедентното пресъздаване на детайлите и високата OLED яркост са специално комбинирани и оптимизирани при EZ1000 и EZ950 за съответствие с високите изисквания за цвят и контраст на HDR. Отговарящи на строгите критерии за резолюция, разрядност и цветова гама, и двата модела са напълно съвместими с HDR 10, минималният индустриален стандарт за екрани с висок динамичен обхват. HDR 10 е задължителна характеристика за всяко UHD Blu-ray съдържание и се използва от много услуги за поточно предаване, като Netflix и Amazon Video. Нещо повече, с поддръжката на Hybrid Log Gamma (HLG) HDR (разработено от BBC и NHK Япония), Panasonic недвусмислено показва ангажимента си към най-новата технология, която ще бъде в основата на бъдещото телевизионно излъчване.

Посрещане на нуждите на геймърите за HDR

Тъй като HDR активно навлиза и при 4K игровите конзоли, Panasonic създаде специален режим за игри 4K HDR Gaming, който отговаря на изискванията дори на най-запалените и опитни геймъри. Забавянето във визуализацията на подавания сигнал при EZ1000 и EZ950 е сведено до минимум, което е от ключово значение при 4K HDR игрите, особено тези, при които има бързи движения и се изисква много бърза реакция.  

Операционна система от ново поколение

EZ1000 и EZ950 са съвместими с поточно предавани 4K HDR данни от Netflix, Amazon и YouTube.

 

EZ1000 използва нова смарт система My Home Screen 2.0, разработена да осигури ултра-гладка и интуитивна комуникация с телевизионния зрител, като му даде лесен и удобен достъп до всички съвременни източници на съдържание. Новата операционна система предлага редица удобни функции, например отделни папки с предпочитанията на няколко различни потребители. Бутонът My App на дистанционното управление може да бъде персонализиран за бърз достъп до любимо съдържание. Преработеното приложение Media Player е съвместимо с 4K HDR10 и HLG (Hybrid Log Gamma) съдържание.

Телевизорите поддържат IP>TV технология за преобразуване на ефирните сигнали в данни, които могат да бъдат изпращани към други устройства.

Сериите EZ1000 и EZ950 поддържат протокола SDDP (Simple Device Discovery Protocol) на Control4 и очакват сертифициране от Control4. Също така, моделите от двете серии ще бъдат изпратени на Creston за получаване на Crestron сертификат.

 

Модерен дизайн

EZ1000 и EZ950 са разработени в съответствие с дизайнерската концепция „Art & Interior“ (Изкуство и интериор)  на Panasonic. Вдъхновени от водещите принципи на модерния интериорен дизайн, те съчетават елегантен дизайн  със специално подбрани висококачествени материали за създаване на естетическо чувство, достойно и за най-стилно обзаведените домове.

И двата модела имат тъмно метално покритие без видими шевове и съединения, което създава усещане за елегантен цялостен продукт, насочвайки вниманието далеч извън чисто физическата конструкция. Водещият модел EZ1000 предлага перфектното съчетание на форми и функции с мощната си озвучителна система Dynamic Blade Speaker, интегрирана елегантно в поставката на телевизора, а екранът изглежда така, сякаш плава над поставката.

Озвучителна система Dynamic Blade Speaker – оптимизирана от Technics

При EZ1000, Panasonic се фокусира не само върху пресъздаването на великолепна картина. За да осигури най-доброто звучене на OLED телевизора си, Panasonic разработи Dynamic Blade Speaker: изключително тънка озвучителна система, състояща се от 14 говорителя (8 нискочестотни, 4 средночестотни и 2 високочестотни, плюс пасивен излъчвател за усилване на басите). Инженери от Technics са участвали активно във всеки етап от разработването на Dynamic Blade Speaker, от механичната конструкция и електронните схеми до звуковите настройки.

 

 

 

Кратко описание на OLED телевизорите Panasonic:

EZ1000: Изключително качество на картинатаХоливуд във вашия дом (65-инчов)

  • Master HDR OLED – оригинална технология на Panasonic и уникален черен филтър за максимално извличане на предимствата на OLED;
  • Studio Colour HCX2 процесор професионални таблици на съответствие 3D Look-up Table“ осигуряват прецизни цветове за истинско кинематографично изживяване;
  • Extreme Brightness - реалистична HDR картина с невероятни детайли;
  • Absolute Black – нулево ниво при черния цвят (абсолютно черно) за впечатляваща картина и прецизни нюанси в тъмните сцени;
  • Картина, оптимизирана в Холивудоптимизация, извършена от водещи специалисти по визуални ефекти в Холивуд за точното пресъздаване на картина, която напълно отговаря на визията на режисьора. 

 

EZ950: Истинско кинематографично преживяванеоптимизиран в Холивуд (65- и 55-инчов)

 

  • 4K UHD OLED телевизортелевизионна технология от ново поколение за невероятна прецизност, цветове и контраст;
  • Studio Colour HCX2 процесор професионални таблици на съответствие 3D Look-up Table“ осигуряват прецизни цветове за истинско кинематографично изживяване;
  • Extreme Brightness - реалистична HDR картина с невероятни детайли;
  • Мулти HDR поддръжкаПоддръжка на HDR10 и Hybrid Log Gamma за Blu-ray, поточно предаване и телевизионно излъчване;
  • Картина, оптимизирана в Холивудоптимизация, извършена от водещи специалисти по визуални ефекти в Холивуд за точното пресъздаване на картина, която напълно отговаря на визията на режисьора.