МОК ще реши допълнително дали да допусне Русия до зимната олимпиада
Секция: СПОРТ
16 Февруари 2017 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОК ще реши допълнително дали да допусне Русия до зимната олимпиада

/КРОСС/ ешението дали Русия да бъде допусната до участие на зимната олимпиада в Пьончан (Кор) през февруари 2018 г. ще бъде взето по-късно, независимо че страната получи официална покана за игрите. Това подчерта говорител на МОК.

Миналата седмица, на честванията по повод оставащата точно 1 година до откриването на игрите, президентът на МОК Томас Бах покани официално всички национални олимпийски комитети да участват. Но руснаците може и да не бъдат допуснати, заради излязлата на 9 декември втора част от доклада на независимата комисия на световната антидопингова агенция (WADA) - т.нар. комисия "Макларън", за държавно спонсорирана система за допингиране. Според доклада, над 1000 руски спортисти са били обхванати в тази система между 2009 и 2015 г. В резултат МОК откри дисциплинарно производство срещу 28 руски спортисти (сред тях 14 медалисти), участвали на зимните игри в Сочи`14.

"Руският олимпийски комитет бе поканен миналата седмица, заедно с всички останали - заяви говорител на МОК. - Решението относно легитимността на отборите и спортистите обаче ще бъде взето на по-късен етап".

В МОК изчакват две становища от нарочно сформирани комисии. Едното е от тази, с председател Денис Осуалд, която разглежда детайлно обвиненията в доклада "Макларън" за манипулиране на допингпробите на руските спортисти на зимната олимпиада в Сочи. Тя също така ще обобщи и резултатите от повторните анализи на всички проби, взети от руските състезатели на лятната олимпиада в Лондон`12.
Другата комисия, с председател Самуел Шмид, която разглежда "институционалната конспирация между руските спортисти и руските държавни представители в рамките на спортното министерство и неговата инфраструктура, заедно с федералната служба за безопасност (ФСБ)".
МОК не е определил срок, в който ще бъдат обсъдени заключенията от работата на двете комисии.

Същевременно международният параолимипйски комитет продължава твърдата си линия и не отменя наказанието на руския параолимпийски комитет, наложено още преди игрите в Рио`16. Това означава, че руските спортисти с увреждания няма да участват и в Пьончан.