Румънският премиер обеща следващият доклад на ЕК да е положителен
Секция: СВЯТ
16 Февруари 2017 22:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румънският премиер обеща следващият доклад на ЕК да е положителен

/КРОСС/ Румънският премиер Сорин Гриндяну обеща да изпълни бързо препоръките на Европейската комисия за реформи в правосъдието и заяви решимост за борба с корупцията: "Потвърждаваме твърдата ни решимост за борба с корупцията. Някои условия в доклада не са особено ясни и ще изпратим въпроси до Комисията за по-прецизно разяснение какво точно се изисква, така че да изпълним всички препоръки."

"Обещавам следващият доклад за страната ни да бъде много положителен - искам румънско ротационно председателство през 2019-а г. без механизъм за наблюдение", обяви Гриндяну след среща с първия заместник- председател на комисията Гриндяну обяви:

Премиерът на Румъния допълни, че възнамерява да назначи непартийна личност с неопетнена биография за следващ министър на правосъдието.

Еврокомисарят Франс Тимерманс приветства оттеглените спорни закони от правителството за амнистия на корупцията, но не се ангажира с конкретен срок за премахване на наблюдението над Румъния: "Кога точно ще се достигне финиша, зависи от скоростта, с която маратонецът бяга."

Скоростта е следствие от волята на румънското правителство и парламент. Комисията може да съветва и помага, но не може да диктува темпото - то изцяло зависи от румънските власти, подчерта евркомисарят.