Анелия с екслузивен концерт на сцената на Biad premium club днес 17 февруари
Секция: Шоубизнес
17 Февруари 2017 09:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анелия с екслузивен концерт на сцената на Biad premium club днес 17 февруари

/КРОСС/ Анелия е родена на 1 юли 1982 г. в Стара Загора, в семейството на Светла и Георги Атанасови. Майка ѝ е родом от Санданския край (дядото на Анелия по майчина линия е от с. Ласкарево, баба ѝ е от с. Любовка), но още малка се премества със семейството си в Стара Загора. Родът на Анелия по майчина линия са известни музиканти. Дядовците ѝ са гайдари и тамбуристи. Кръстена е на дядо си по бащина линия, Атанас. Майката ѝ пее в група до 35-годишна. Тя записва малката Анелия на пиано още в детската градина. 

Началното си образование завършва в Стара Загора. Анелия е във 2 клас, когато по инициатива на Славка Иванова (нейна учителка по пеене в началното училище) е сформирано триото „Гласовити тракийчета“ в него участват Анелия и още две нейни съученички. През 1994 г. триото записва в „Балкантон“ собствена плоча с народни песни, предимно от Тракия. Също по инициатива на Славка Иванова след това Анелия пее в малкия хор на ансамбъл „Загорче“. Като малка ходи и на уроци по народни танци, тренира художествена гимнастика. Димитър Колев, диригент в Радио Стара Загора, препоръчва Анелия да учи гъдулка при Начко Влайков. Това става факт, когато певицата е в началото на 5 клас.

През 1996 г. Анелия е приета в Средното музикално училище „Филип Кутев“ – Котел – пета в класирането на приетите ученици, с оценка 6,00 по гъдулка и 5,50 по солфеж. Впоследствие с гъдулката получава и множество награди.

През 2001 г. завършва средното си образование в СМУ „Филип Кутев“, специалност „Гъдулка“.

Преди да завърши музикалното си образование, се запознава с Милко Калайджиев – музикант и дългогодишен изпълнител на поп-фолк музика. По молба на неин познат и със съгласието на певеца, Анелия изпълнява една песен. „Онемях, като я чух“, спомня си после Милко Калайджиев. Впоследствие, по молба на друг музикант, Драгия Русев, син на тракийската певица Динка Русева, се съгласява да пее в Швейцария, където работи Драгия по това време. През есента на 2001 г. Анелия прави за един месец репертоар от над 100 сръбски песни. След два месеца работа в Цюрих и Бриг Анелия се връща в България и се среща с Милко Калайджиев, който я завежда на пробен запис в Пайнер Мюзик, тъй като знае, че по това време Тодор Димитров-Токича търси изпълнители за новия лейбъл „Про Мюзик“ на Пайнер.

В началото на февруари 2003 г. започва връзка, на 10 май същата година се сгодява, а на 1 юни се омъжва в София за бизнесмена Константин Динев. Венчавката на младото семейство се извършва в църквата „Света Неделя“, кумуват им Мая и Георги Илиеви. Билбордове с лика на Анелия и реклама на ресторант „Кошарите“ се появяват из цяла София през декември 2002 г. Динев продуцира няколко попфолк албума, подкрепя финансово концерти, фестивали и турнета на съпругата си. От август 2003 г. Анелия спира временно с участията поради бременността си. На 29 декември 2003 г. се ражда дъщеря ѝ. Кръщават я Ивон, на бащата на съпруга ѝ Иван. 

През лятото на 2005 г. Анелия е приета в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“, специалност „Поп и джаз пеене“.

Анелия получи грамота от Националната гвардия през 2016 г. Призът е връчен на фолкпевицата лично от генерал Боян Ставрев

Днес 17.02 малко преди полунощ Анелия ще се качи на сцената на реномирания Biad premium club, за да зарадва всички свои почитатели и влюбени двойки.