България вече не е с най-нисък корпоративен данък в ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
17 Февруари 2017 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България вече не е с най-нисък корпоративен данък в ЕС

/КРОСС/От тази година България вече не е на първо място в ЕС по най-нисък данък печалба сред страните-членки. Конкуренцията в областта на данъчното законодателство в рамките на ЕС е сериозна, се казва в съобщение на търговско-промишлената палата.

С предвидените промени от 2017 г. Унгария измества България в едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори. Данъчната тежест за фирмите там ще бъде значително намалена - от 19% за големите фирми и 10% за малките и средни фирми е въведена единна ставка на корпоративния данък от 9 на сто за всички компании.

В Унгария за 2017 г. се отчита и значителен ръст на минималната работна заплата - тя скочи със 17,5% (от 350 евро на 412 евро) на базата на споразумение между правителството и социалните партньори.

"Вижда се, че при разумното управление не се говори само за увеличение на заплатите, а се взимат решения и за други елементи, които да осигурят баланс на интересите между държавата, работодателите и заетите лица. Освен това от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария се намалиха с 5 процентни пункта", подчертаха от БТПП.

Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките, разтревожени са работодателите.